Inițiativă legislativă pentru protejarea drepturilor studenților mediciniști

  • 14 Mai 2019 17:03
Inițiativă legislativă pentru protejarea drepturilor studenților mediciniști

Deputații fracțiunii PAS, Blocul ACUM, Dan Perciun și Radu Marian, au înregistrat în Parlament o inițiativa legislativă menită să stopeze abuzurile față de studenții mediciniști care își fac studiile la buget. Autorii inițiativei afirmă că vor colecta semnături de la studenți în susținerea acestor modificări, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, Dan Perciun a declarat că unul dintre angajamentele din campania electorală a viitorilor deputați tineri a fost inițierea unor modificări la Legea privind ocrotirea sănătății în vederea protejării drepturilor tinerilor mediciniști. Inițiativa vine să le ofere studenților bugetari posibilitatea de a rambursa mai ușor costurile studiilor în cazul în care decid să facă rezidențiatul peste hotare sau să lucreze într-o instituție alta decât unde îi repartizează ministerul. Astăzi, tinerii care vor să urmeze rezidențiatul peste hotare sunt forțați să ramburseze, într-o tranșă, până la 250 de mii de lei.

Deputații consideră că prevederile actuale ale legii sunt abuzive pentru că forțează absolventul să restituie întreaga sumă într-o tranșă. Totodată, nu există o metodologie clară și transparentă de calcul al costurilor care trebuie rambursate. Acest fapt lasă loc de interpretări.

Radu Marian a menționat că prin această inițiativă se propune etapizarea plăților de rambursare și acordarea unui termen de la trei până la cinci ani în care absolventul să poată întoarce costul studiilor. O altă propunere este aprobarea unui regulament de rambursare și calcul al costului studiilor. În vederea sporirii transparenței și imuabilității prevederilor, parlamentarii consideră oportun ca regulamentul să fie aprobat de către Guvern și nu de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Autorii mai propun plafonarea costului care urmează a fi rambursat la nivel taxelor de studii percepute de la studenții moldoveni care își fac studiile la contract. Prevederea vine să elimine situația când studenții la buget, pentru aceleași servicii, sunt forțați să restituie o sumă mai mare decât taxele achitate de către studenții la contract.

Autorii inițiativei vor colecta semnături de la studenți în susținerea acestor modificări.

 
 
 
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău