Înghețurile și precipitațiile slabe pun în PERICOL recolta din acest an

  • 11 Ianuarie 2016 19:06
Înghețurile și precipitațiile slabe pun în PERICOL recolta din acest an

Înghețurile de până la minus 20 de grade, înregistrate la începutul lui ianuarie și precipitațiile slabe cantitativ riscă să pună în pericol recolta culturilor de toamnă din acest an.

Fermierii spun că vor înregistra pierderi în condițiile în care peste 20% din semănăturile cu grâu de toamnă au fost deja compromise de ger și secetă. Oficiali de la Ministerul Agriculturii spun însă că acest lucru nu va afecta siguranța alimentară a Republicii Moldova.

Temperaturile scăzute din primele zile ale lui 2016 și lipsa unui strat gros de zăpadă care ar proteja semănăturile, însoțite de o secetă prelungită ar putea afecta o bună parte din culturile de toamnă, susțin fermierii. Vasile Odobescu, șef de gospodărie țărănească din raionul Ocnița, a declarat pentru Radio Chișinău că ninsorile din ultima vreme au fost insuficiente pentru a asigura cantitatea de umiditate necesară pentru semănăturile de cereale. Potrivit fermierului, și gerurile de până la minus 20 de grade au afectat semănăturile, care, fără zăpadă rezistă doar până la minus 17 grade. Vasile Odobescu.

Fermierul mai spune că cele mai afectate culturi sunt grâul, orzul și rapița, iar în condițiile în care seceta va persista, ele s-ar putea scumpi cu până la 30% pe piața internă.

Pe de altă parte, potrivit șefului de direcție de profil din cadrul  Serviciului Hidrometeorologic de stat, Valeriu Cazac, temperaturile pozitive și ploile din ultimele zile ar putea topi stratul de zăpadă, iar un eventual îngheț ar putea fi fatal pentru culturile de toamnă.

Șeful direcției politici de producție și reglementări de calitate din cadrul Ministerului Agriculturii, Mihai Suvac, susține însă că gerurile nu au afectat culturile agricole în măsura în care să pună în pericol siguranța alimentară a Republicii Moldova.

Potrivit datelor Hidrometeo, raioanele cele mai afectate de înghețuri și secetă sunt Soroca, Edineț și Briceni. Situația este mai bună doar în sudul țării unde stratul de zăpada a atins pe alocuri o grosime de 35 de centimetri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău