Ingenuity a reușit joi cel de-al doilea zbor al său pe "Planeta Roșie"

  • 23 Aprilie 2021 10:08
Ingenuity a reușit joi cel de-al doilea zbor al său pe

Ingenuity, micul elicopter trimis de NASA pe Marte, a reușit joi cel de-al doilea zbor al său pe "Planeta Roșie", mai riscant decât primul, la câteva zile după ce a intrat în istorie devenind primul vehicul motorizat care a reușit să decoleze pe o altă planetă, au anunțat reprezentanții Agenției spațiale americane, citați de AFP.

Cel de-al doilea zbor a durat 51,9 secunde - fiind mai îndelungat decât cel de luni, care a avut o durată de 39,1 secunde - și a constat în depășirea "mai multor provocări noi" în raport cu primul, "mai ales prin atingerea unei altitudini maximale mai mari, unei durate mai îndelungate și realizarea unor mișcări laterale", au dezvăluit specialiștii de la NASA într-un comunicat.

Ingenuity a decolat la ora 09:33 GMT, s-a ridicat în aer până la o înălțime de cinci metri - în timpul primului zbor s-a înălțat până la trei metri - și a efectuat pentru prima dată o mișcare laterală, îndeplinind astfel două dintre obiectivele ambițioase ale inginerilor americani.

"Pare simplu, dar există atât de multe necunoscute în ceea ce privește felul în care poate să zboare un elicopter pe Marte. De aceea ne aflăm aici, să găsim răspunsuri la aceste întrebări", a explicat Havard Grip, unul dintre "piloții de la distanță" ai mini-elicopterului.

 

Datele trimise pe Terra par să indice faptul că al doilea zbor al lui Ingenuity "a răspuns așteptărilor", a declarat Bob Balaram, inginerul-șef al proiectului.

"Avem deja la activ două zboruri pe Marte, ceea ce înseamnă că vom avea încă multe lucruri de învățat pe parcursul acestei luni alături de Ingenuity", a declarat el.

Alte zboruri sunt prevăzute, însă "durata de viață" a lui Ingenuity va fi "determinată de modul în care asolizează" de fiecare dată, a explicat Mimi Aung, șefa de proiect, afirmând totodată că dorește să împingă "vehiculul până la limitele sale".

Experimentul Ingenuity se va opri indiferent de rezultate peste aproximativ o lună, pentru a-i permite roverului Perseverance, la bordul căruia mini-elicopterul a ajuns pe Marte, să se dedice misiunii sale principale: căutarea urmelor care ar putea să ateste prezența unor forme străvechi de viață pe "Planeta Roșie". 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău