Inga Grigoriu: Raportul comisiei parlamentare de anchetă privind „Laudromatul rusesc” poate fi înregistrat și examinat de viitorul Parlament

  • 21 Iulie 2021 14:02
Inga Grigoriu: Raportul comisiei parlamentare de anchetă privind „Laudromatul rusesc” poate fi înregistrat și examinat de viitorul Parlament

Raportul comisiei parlamentare de anchetă privind spălările de bani din perioada anilor 2010-2014, operațiune cunoscută ca „Laudromatul rusesc”, nu a fost înregistrat în Parlament, dar poate fi înregistrat de viitoarea componență a Legislativului, afirmă președinta comisiei, deputata Platformei DA, Inga Grigoriu. Într-o conferință de presă ea a informat că patru din membrii comisiei nu au semnat raportul, astfel încât acesta nu a fost înregistrat pentru a fi examinat în plenul Parlamentului. Deputata consideră că documentul, elaborat în baza răspunsurilor din partea instituțiilor statului, trebuie adoptat de viitorul Legislativ, iar o metodă ar fi constituirea unei noi Comisii, de scurtă durată, care să înregistreze raportul. Inga Grigoriu a subliniat că au fost elaborate mai multe recomandări de modificare a legislației privind prevenirea spălării banilor, care trebuie să ajungă pe masa instituțiilor naționale și a celor internaționale.

Această comisie privind spălările de bani prin operațiunea „Laudromat”, din anii 2010-2014, a stabilit conexiuni clare între jaful bancar, între spălările de bani, între devalizarea întreprinderilor regionale, între spălările prin segmentul transnistrean. Înțeleg că în anii de referință, anumiți reprezentanți ai instituțiilor statului nu au avut suficient curaj în vederea explicării pentru opinia publică ce se întâmplă în statul Republica Moldova, în sistemul financiar bancar, în general – cum sunt furați cetățenii zi de zi, an de an. Cu regret, constat că instituțiile statului au fost amorfe, au fost spectatori, au permis, au găsit pretexte pentru a nu-și face treaba.

Inga Grigoriu a prezentat anterior informații din cadrul anchetei pe care a desfășurat-o în cadru comisiei, potrivit cărora controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, care a fost scos de sub învinuire de procuratură în dosarul fraudei bancare, iar recent a părăsit Republica Moldova, ar fi implicat atât în „furtul miliardului”, cât și în schema privind „Laudromatul rusesc”, la fel ca și deputatul fugar, Ilan Șor, care a obținut un nou mandat în Parlament, la alegerile anticipate din 11 iulie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
-4,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău