INFORMAȚII despre pensia italiană pentru cetățenii R. Moldova

  • 13 Octombrie 2015 19:09
INFORMAȚII despre pensia italiană pentru cetățenii R. Moldova

Cetățenii Republicii Moldova care muncesc în Italia se pot informa despre cum pot primi pensie italiană la un ghișeu deschis marți, 13 octombrie, la Chișinău.

Biroul informativ va funcționa în cadrul Casei Teritoriale de Asigurări Sociale Botanica, urmând să fie deschis de două ori pe lună, în prima și a treia miercuri a lunii, de la ora 9:00 până la 12:00.

Pentru ca să poată primi pensie italiană, cetățenii moldoveni trebuie să fi lucrat legal în această țară europeană o anumită perioadă de timp și să fi contribuit la sistemul de asigurări sociale de acolo. Totodată, trebuie să atingă vârsta de pensionare din Italia, care este anul acesta de 66 de ani și 3 luni și să revină în Republica Moldova. Ghișeul a fost deschis cu susținerea unei organizații creștine italiene, Patronatul ACLI. Reprezentatul la Chișinău al organizației, Victor Croitoru.

„Din practica pe care o avem, acum se întorc în Republica Moldova mai mult doamne care au lucrat în Italia de la 10 ani și mai mult. Pensia medie este între 100-150 de euro pe lună”, a declarat Victor Croitoru.

La ghișeul inaugurat astăzi s-au prezentat primii doritori de a primi pensie europeană. Unii dintre ei primesc pensie și din Republica Moldova, care, după 30 de ani de muncă aici este în unele cazuri mai mică decât pensia pe care o pot primi din Italia, după numai 10 ani de muncă.

„Ca ”badandă”, îngrijitoare de bătrâni. Doi-trei ani am lucrat ”la negru”, dar pe urmă – legal. Pensia mi-a ieșit vreo 80 de euro. Cum avem noi pensia de aici, surorile medicale primesc aproape 1000 de lei, la 30 de lucru, comparativ cu acolo, că am lucrat numai 10 ani, e bine.”

„Am lucrat în Italia 13 ani ca șofer de curse lungi. Am făcut calcule și mi-a ieșit pensie de 250-300 euro pe lună, dar nu e precis.”

Italia nu are semnat un acord privind asigurările sociale cu Republica Moldova. Deși Guvernul de la Chișinău a solicitat semnarea acestui document, autoritățile italiene refuză deocamdată acest lucru, a declarat  președintele Casei Naționale de Asigurări Sociale, Maria Bortă.

„Acordul prevede, în primul rând, cumularea stagiului. Pentru o pensie minimă este nevoie de 15 ani de muncă, pentru o pensie normală – de 30-32 de ani, depinde dacă e femei sau bărbat. În cazul Italiei, că nu avem un acord, fiecare achită separat, necumulând stagiul. Acesta este minusul faptului că nu avem un acord”, a declarat Maria Bortă.

Potrivit datelor CNAS, aproximativ 200 de cetățeni ai Republicii Moldova primesc deja pensii din Italia. Diferite date statistice arată în Italia muncesc între 100 și 150 de mii de cetățeni moldoveni, fiind cea mai mare diasporă a Republicii Moldova din Europa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:7,2 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău