Informația despre monedele de 1 și 2 lei este confidențială până la publicarea în Monitorul Oficial

  • 13 Noiembrie 2017 19:36
Informația despre monedele de 1 și 2 lei este confidențială până la publicarea în Monitorul Oficial

Informația despre monedele de 1 și 2 lei este confidențială până în momentul publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova a deciziei de punere a lor în circulație. Este răspunsul BNM la o solicitare a Agenției de presă IPN despre etapa la care se află inițiativa.

„Procesul de emisie a monedelor metalice cu valoarea nominală de 1 leu și 2 lei include mai multe etape și stabilirea și elaborarea designului acestora este de importanță majoră. În perioada iunie-august anul curent, Banca Națională a Moldovei a organizat un concurs public privind elaborarea conceptului pentru designul monedelor cu valoarea nominală de 1 leu și 2 lei. Drept urmare, BNM a ales mai multe concepte de design pentru monedele metalice noi, iar designul final al acestora va fi executat de către specialiștii monetăriei care a câștigat licitația organizată de către BNM”, se menționează în răspunsul băncii centrale.

Detalii despre designul ales și despre compania care a câștigat licitația nu sunt făcute publice.

BNM a anunțat la începutul lunii iunie despre intenția de a pune în circulație o monedă nouă, de 2 lei, și de a schimba bancnota de 1 leu pe o monedă cu aceeași valoare. În luna august, la o conferință de presă, viceguvernatorul BNM, Ion Sturzu, a anunțat că au fost selectare trei cele mai reușite schițe pentru moneda de 1 leu și altele trei pentru moneda de 2 lei. Designerul urma să se inspire din schițele selectate și să facă în așa fel încât pe monede să se regăsească elemente din toate cele trei schițe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău