Banca Națională | Inflația medie anuală rămâne scăzută și în anul curent, dar va depăși 4% în anul 2022

  • 05 Februarie 2021 14:13
Banca Națională | Inflația medie anuală rămâne scăzută și în anul curent, dar va depăși 4% în anul 2022

Inflația medie anuală rămâne scăzută și în anul curent, dar va depăși 4% în anul 2022, potrivit prognozelor prezentate astăzi de Banca Națională. Instituția prognozează o continuare a creșterii prețurilor la carburanți și un ritm destul de înalt al scumpirii produselor alimentare. În același timp, volumul lichidităților din bănci va permite credite ieftine, ceea ce în opinia experților reprezintă un impuls semnificativ pentru dezvoltarea economiei.

Pentru anul curent, Banca Națională prognozează o inflație medie anuală de 1,8%, mai mică în primul trimestru, dar care va crește în perioada următoare până la finele lui 2022. În anul viitor, rata medie a inflației va fi de 4,4%.

Potrivit prognozelor BNM, prezentate astăzi de guvernatorul BNM, Octavian Armașu, pentru perioada următoare carburanții vor continua să se scumpească, la fel ca și produsele alimentare.

Totodată, grație excesului de valută din a doua jumătate a anului trecut, volumul lichidităților în bănci s-a majorat, fapt ce va permite stimularea creditării de către băncile comerciale, a explicat oficialul.

O inflație joasă va însemna o politică relaxată din partea BNM și continuarea perioadei de dobânzi reduse la resursele financiare ceea ce este benefic în condiții de criză pentru relansarea sectorului economic, a comentat pentru Radio Chișinău analistul economic de la Expert-Grup, Sergiu Gaibu. El menționează că totuși va depinde și de politicile viitorului Guvern, care însă va avea de câștigat din această situație, deoarece se va putea împrumuta de pe piața internă la dobânzi mai mici.

Amintim că în prezent, rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt este de 2,65 la sută anual, cea mai mică din istoria Republicii Moldova, ceea ce permite ieftinirea creditelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău