Inflația în Zona Euro a coborât la cel mai redus nivel din ultimii 3 ani, iar rata șomajului a ajuns la un minim istoric

  • 30 August 20:55
Inflația în Zona Euro a coborât la cel mai redus nivel din ultimii 3 ani, iar rata șomajului a ajuns la un minim istoric

Rata anuală a inflației în Zona Euro a coborât în luna august la cel mai redus nivel din ultimii trei ani, iar, în paralel, rata șomajului a atins cel mai scăzut nivel din istorie, ceea ce constituie noi argumente pentru Banca Centrală Europeană să reducă, din nou, dobânzile în luna septembrie, informează AFP, preluată de Agerpres.

Potrivit unei estimări preliminare publicate vineri de Eurostat, rata anuală a inflației în Zona Euro a scăzut până la 2,2% în luna august 2024, de la un nivel de 2,6% în iulie. Inflația în Zona Euro se apropie astfel de ținta de 2% avută în vedere de Banca Centrală Europeană.

Datele Eurostat arată că inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a scăzut și ea până la 2,8% în august, de la 2,9% în iulie, în linie cu estimările analiștilor. Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Încetinirea inflației în Zona Euro se explică în principal prin faptul că prețurile la energie au înregistrat o scădere de 3%, în luna august, după un avans de 1,2% în iulie. În schimb, prețurile la servicii au înregistrat o creștere de 4,2%, după un avans de 4% în iulie.

Tot vineri, Eurostat a dat publicității o serie de date care arată că rata șomajului în Zona Euro s-a redus ușor în luna iulie, până la 6,4%, de la un nivel de 6,5% înregistrat în lunile aprilie, mai și iunie. În pofida unui context de creștere economică slabă, rata șomajului este la cel mai redus nivel înregistrat de la debutul publicării datelor statistice de către Eurostat, în luna aprilie 1998.

Situația este similară în Uniunea Europeană, unde rata șomajului a rămas stabilă la 6%, cel mai mic nivel din istorie.

Șomajul este în scădere în Europa începând de la mijlocul lui 2021, grație relansării economice solide post-Covid care a urmat unei recesiuni istorice. În pofida stagnării activității economice în Zona Euro, începând de la finele lui 2022, ca urmare a consecințelor războiului din Ucraina și exploziei inflației, rata șomajului a continuat să scadă pentru a se stabiliza începând din primăvara lui 2023 la un nivel fără precedent în ultimul sfert de secol.

În cifre absolute, 13,11 milioane de persoane din UE erau în șomaj în luna iulie, dintre care 10,99 milioane în țările care fac parte din Zona Euro. În rândul statelor membre, cele mai scăzute rate ale șomajului au fost înregistrate în Cehia (2,7%) și Polonia (2,9%). La polul opus, cele mai ridicate rate ale șomajului se înregistrează în Spania (11,5%) și Grecia (9,9%).

Scăderea inflației și a șomajului oferă noi argumente oficialilor BCE să adopte o nouă reducere a dobânzii de referință în luna septembrie. Majoritatea observatorilor se așteaptă ca gardienii euro să reducă costul creditului la următoarea lor reuniune, care este programată pentru data de 12 septembrie. Dezbaterile se concentrează asupra unei alte posibile reduceri în octombrie, date fiind moderarea presiunilor pe partea de prețuri, ritmul redus al creșterii economice și situația de pe piața muncii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
20,24
Ploaie pe alocuri
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
20
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău