Inflația în SUA a crescut peste estimări în iunie
-
13 Iulie 2021 18:06
Prețurile de consum în SUA au înregistrat în iunie cea mai mare creștere din ultimii 13 ani, din cauza problemelor din lanțul de aprovizionare și a redresării continue a costurilor serviciilor din domeniul călătoriilor, sever afectate de pandemia de COVID-19, transmite Reuters.
Luna trecută, indicele prețurilor de consum (IPC) a crescut cu 0,9%, cel mai semnificativ avans din iunie 2008, după o expansiune de 0,6% în mai, a anunțat marți Departamentul american al Muncii.
Comparativ cu iunie 2020, indicele prețurilor de consum a urcat cu 5,4%, cel mai semnificativ avans din august 2008, după o expansiune anuală de 6% în mai.
Inflația de bază, ce elimină prețuri considerate volatile precum cele pentru alimente și energie, a accelerat la 0,9% în iunie, de la un avans de 0,7% în mai. În ritm anual, inflația de bază a urcat la 4,5%, cel mai semnificativ avans din noiembrie 1991, după o creștere de 3,8% în mai.
Economiștii intervievați de Reuters se așteptau ca în iunie indicele prețurilor de consum să urce cu 0,5%, iar inflația de bază cu 0,4%.
Succesul campaniei de vaccinare, ratele scăzute ale dobânzilor și stimulentele masive ale administrației SUA de când a început pandemia în SUA, în martie 2020, au alimentat cererea, au afectat lanțul de aprovizionare și au majorat prețurile în economie. Deficitul de semiconductori a redus producția de vehicule, majorând prețurile pentru camioanele și mașinile la mâna a doua - principalul motiv de creștere a inflației în ultimele luni.
Cu aproape 160 de milioane de americani vaccinați, cererea pentru călătorii aeriene și locuri de cazare este în creștere, afectând prețurile.
Analiștii se așteaptă ca inflația să rămână la un nivel ridicat în 2022.
Jerome Powell, președintele Rezervei Federale a SUA (Fed) a dat asigurări în mod repetat că inflația mai ridicată va fi tranzitorie.
Sursa: AGERPRES