INEDIT! Zgomotul circulației rutiere poate reduce speranța de viață a vrăbiilor

  • 16 Septembrie 2015 11:11
INEDIT! Zgomotul circulației rutiere poate reduce speranța de viață a vrăbiilor

Zgomotul ar putea reduce speranța de viață a vrăbiilor, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista 'Biology Letters' a British Royal Society, informează AFP.

Prin expunerea cuiburilor la zgomotul circulației din trafic în timpul perioadei de reproducere, puii concepuți și crescuți în acest mediu zgomotos au avut terminațiile cromozomilor, numite telomeri, mai scurte decât cei care nu au fost expuși unui asemenea mediu, au constatat cercetătorii de la centrul de studii biologice din Chizé din cadrul Institutului de Ecologie și Mediu, care este department al CNRS (Centrul Național de Cercetare Științifică din Franța).

Ori, acești telomeri asemănători unui capișon situat la extremitatea cromozomilor pentru a-i proteja, dau un indiciu asupra îmbătrânirii celulare iar multe studii au demonstrat deja o relație între lungimea lor și longevitate. Oamenii ai căror telomeri sunt mai mari trăiesc mai mult, scrie AFP.

"Am urmărit puii până și-au luat zborul. Ar fi interesant de urmărit mai mult timp pentru a defini după cât timp această reducere a telomerilor are un impact asupra vieții păsărilor, pentru a ști dacă în primul an ele sunt mai puțin performante (știind că o vrabie trăiește în medie trei sau patru ani)", a spus Alizee Meillcre, co-autoare a studiului.

"Îmbătrânirea celulară are un impact mai mic asupra vieții sălbatice decât asupra oamenilor pentru că alți factori, cum ar fi selecția naturală, prădătorii sau lipsa hranei, influențează de asemenea speranța de viață", potrivit sursei.

Efectul zgomotului asupra lungimii telomerilor se adaugă altor efecte nefaste, deja cunoscute, alte poluării fonice asupra faunei sălbatice.

"Zgomotul va masca tot ceea ce este comunicare acustică, care este foarte importantă mai ales în cazul păsărilor", a spus Alizee Meillere. Din cauza zgomotului acestea sunt în imposibilitatea de a găsi un partener de bună calitate, nu-și pot auzi puii și nu vor ști când să-i hrănească. Tot din cauza zgomotului animalele fie migrează pentru a locui în altă parte, fie are de suferit reproducerea speciei, a explicat experta citată de AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chişinău
-1,83 °C
cer fragmentat
Umiditate:86 %
Vint:3,1 m/s
Sun
4 °C
Mon
5 °C
Tue
6 °C
Wed
4 °C
Thu
-0 °C

Curs oficial BNM 07 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3855 -0.0000
USD 17.4778 -0.0000
RON 4.0577 -0.0000
UAH 0.7329 -0.0000
RUB 0.2737 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău