Industria germană cere UE să-și înăsprească răspunsul la practicile comerciale ale Chinei

  • 11 Martie 2021 16:58
Industria germană cere UE să-și înăsprească răspunsul la practicile comerciale ale Chinei

Uniunea Europeană ar trebui să aibă o abordare mai dură pentru a proteja companiile de practicile comerciale incorecte ale Chinei, deoarece Beijing nu-și menține promisiunea de a-și deschide și mai mult economia, a apreciat joi Asociația Federală a Industriei Germane (BDI), transmite Reuters.

China a devenit cel mai important partener comercial al Germaniei, iar exporturile de bunuri "Made in Germany" către statul asiatic au ajutat cea mai mare economie europeană să atenueze impactul asupra pieței interne al pandemiei de coronavirus (COVID-19).

Parlamentul chinez a aprobat joi o reformă a sistemului electoral în Hong Kong, menită să acorde puterii drept de veto asupra candidaților opoziției pro-democrație la alegerile legislative. Ignorând avertismentele venite din capitalele occidentale, cei circa 3.000 de deputați ai Adunării Naționale Populare (ANP) au aprobat un "proiect de decizie cu privire la îmbunătățirea sistemului electoral" în fosta colonie britanică.

De asemenea, autoritățile au stabilit un obiectiv modest de creștere a economiei în 2021 și au prezentat politicile pe termen mediu, ca parte a celui mai recent plan pe cinci ani.

Directorul general al BDI, Joachim Lang, a explicat că industria din Germania nu a observat în planul pe cinci ani o schimbare clară de direcție, în vederea deschiderii pieței și a unei economii libere.

"Un parteneriat de succes va funcționa doar pe principiile reciprocității și stabilirii unor condiții de concurență egale. Beijingul încă mai are multe de făcut pentru a-și respecta promisiunea de a-și deschide și mai mult economia", a declarat Lang.

Acesta a adăugat: "Uniunea Europeană trebuie să continue să trateze China ca partener, competitor și rival sistemic".

Industria germană vrea ca UE să-și accelereze măsurile de apărare față de de practicile comerciale incorecte ale Chinei, implementând un instrument puternic anti-subvenții. Blocul comunitar trebuie să colaboreze cu SUA și Japonia, a explicat șeful BDI.

Uniunea Europeană și China s-au înțeles pe 30 decembrie asupra unui acord de principiu după șapte ani de negocieri.

Bruxellesul speră că acest pact de investiții va deschide piața internă cu potențial puternic a Chinei pentru companiile europene, oferind astfel un ajutor binevenit după luni de criză economică provocată de coronavirus.

Acordul reprezintă o victorie majoră pentru China după eforturile concertate ale administrației Trump de a izola țara. SUA încurajează astfel țările din lumea întreagă să renunțe la echipamentele de telecomunicații 5G concepute și fabricate de gigantul chinez Huawei, invocând riscuri de securitate.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău