Indonezia: Președintele vrea să nu fie grăbită vaccinarea, cerând un mesaj clar cu privire la conformitatea cu islamul

  • 19 Octombrie 2020 14:14
Indonezia: Președintele vrea să nu fie grăbită vaccinarea, cerând un mesaj clar cu privire la conformitatea cu islamul

Președintele Indoneziei, Joko Widodo, a cerut luni ca țara sa, cu cea mai numeroasă populație musulmană din lume, să nu se grăbească cu distribuirea de vaccinuri, el invocând preocupări legate de aducerea la cunoștința publicului a conformității acestora cu principiile islamului, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Cu peste 365.000 de cazuri de infectare cu coronavirus și 12.000 de decese, Indonezia se luptă să aducă sub control epidemia, iar guvernul se grăbește să asigure o cantitate de vaccinuri încă nefinalizate, atrăgându-și criticile unor epidemiologi că se află în căutarea unei soluții 'miracol' înainte ca siguranța și eficacitatea unui vaccin să fie cunoscute.

Potrivit unor miniștri, un vaccin ar putea primi autorizația de urgență încă din noiembrie.

Președintele a avut însă o abordare mai prudentă, avertizând asupra grabei și cerând un mesaj public clar cu privire la conformitatea vaccinurilor cu islamul.

'Cer ca acest vaccin să nu fie grăbit, pentru că este atât de complex', a spus președintele înaintea unei ședințe cu ușile închise.

'Vreau să ne asigurăm că va exista o bună pregătire. În ce privește comunicarea publică, mai ales cu privire la halal (permis de islam) și haram (interzis sub islam), prețul și calitatea', a explicat el.

Indonezia a promis anterior că va vaccina peste 100 milioane de locuitori anul viitor, însă președintele a semnalat că amploarea inoculării în arhipelagul cu 270 milioane de locuitori va fi o provocare fără precedent.

Controverse legate de conformitatea vaccinurilor cu principiile islamice au împiedicat în trecut răspunsuri de sănătate publică în Indonezia, cum s-a întâmplat în 2018, când Consiliul indonezian al ulemalelor a emis o fatwa (decret religios) în care declara că vaccinul antirujeolic este haram.

Indonezia și-a asigurat 50 milioane de doze de la producătorul chinez Sinovac până în martie viitor și 100 milioane de doze de la AstraZeneca până în aprilie, în plus față de alte acorduri.

Vaccinurile de la Sinovac, precum și cele de la Sinopharm și CanSino Biologics (alte două companii chineze) pentru 9,1 milioane de oameni vor fi disponibile în acest an, prioritate la administrare urmând să aibă cadrele medicale, a declarat Achmad Yurianto, un responsabil din Ministerul Sănătății.

Graba Indoneziei de a-și asigura livrări de vaccinuri neatestate a provocat preocupări printre epidemiologi, unii considerând că ar trebui ca eforturile să se concentreze pe testare și pe depistarea contacților, până când va fi disponibil un vaccin sigur și eficace.

'Multe țări cred că un vaccin va fi ''glonțul lor de argint'' în lupta cu pandemia. Dar, din nefericire, istoria pandemiilor, literatura (de specialitate) nu sprijină această idee', a atenționat Dicky Budiman, un epidemiolog indonezian de la Universitatea Griffith din Australia. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău