Indonezia interzice vălul islamic obligatoriu în școli

  • 05 Februarie 2021 16:14
Indonezia interzice vălul islamic obligatoriu în școli

Autoritățile din Indonezia au interzis școlilor să le mai oblige pe fete să poarte hijab, după ce cazul unei eleve creștine constrânse să poarte văl a stârnit controversă în această țară cu cea mai mare populația musulmană din lume, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Măsura a fost salutată vineri de apărătorii drepturilor omului, care denunță de mai mulți ani faptul că elevele non-musulmane sunt uneori forțate să poarte văl, ținută regulamentară în anumite școli.

Școlile publice din arhipelag riscă acum sancțiuni financiare dacă vor continua să le forțeze pe eleve să se acopere cu vălul islamic, conform unui decret publicat în această săptămână de ministrul Educației, Nadiem Makarim.

Hainele cu conotație religioasă sunt o alegere individuală, iar școlile "nu le pot face obligatorii", a subliniat el în această săptămână.

"Decretul este un pas pozitiv pentru a proteja drepturile femeilor în Indonezia", a subliniat Andreas Harsono, colaborator al ONG-ului Human Rights Watch la Jakarta.

Școlile publice au forțat milioane de fete și femei, eleve și profesoare, să poarte văl, declanșând "hărțuiri, intimidări și presiuni care merg în unele cazuri până la expulzări sau demisii forțate" dacă ele nu se conformează regulilor, a subliniat el.

Indonezia, țară unde 90% din populație este musulmană, a fost mult timp cunoscută pentru că practică un islam moderat și pentru că este deschisă spre alte religii. Însă în ultimii ani curentele conservatoare au câștigat teren.

Chestiunea vălului a reapărut în atenție la începutul anului, când o elevă creștină din orașul Padang, în vestul insulei Sumatra, a fost supusă unor presiuni ale școlii sale, care a forțat-o să poarte hijab.

Ea a refuzat, iar părinții săi au înregistrat o ședință în cursul căreia un reprezentant al școlii a spus că vălul este obligatoriu pentru eleve, indiferent de religia lor.

Înregistrarea a devenit virală pe rețelele de socializare, iar școala a fost nevoită să prezinte scuze.

Ministrul pentru afaceri religioase, Yaqut Cholil Qoumas, a declarat că acest caz nu este decât "vârful aisbergului".

"Religia nu trebuie să fie subiectul unui conflict sau al unei justificări pentru a acționa discriminatoriu față de alte credințe", a declarat el.

Noul decret, destinat școlilor publice, nu se va aplica și în Aceh, singura provincie din Indonezia unde funcționează șaria, legea islamică, și care beneficiază de o semi-autonomie.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău