Indonezia: Cel puțin 56 de morți și sute de răniți în urma unui seism cu magnitudinea 5,6

  • 21 Noiembrie 2022 15:58
Indonezia: Cel puțin 56 de morți și sute de răniți în urma unui seism cu magnitudinea 5,6

Cel puțin 50 de persoane au murit și alte câteva sute au fost rănite în urma unui seism cu magnitudinea 5,6 care s-a produs luni în provincia Java de Vest din Indonezia. Echipele de intervenție fac eforturi pentru a ajunge la supraviețuitorii rămași blocați printre dărâmături în regiunea afectată de cutremur unde au fost resimțite replici seismice, transmite Reuters.

Guvernatorul provinciei Java de Vest, Ridwan Kamil, a confirmat 56 de decese în urma seismului cu epicentrul la circa 75 de kilometri sud-est de capitala Jakarta.

Agenția națională pentru dezastre (BNPB), ale cărei date oficiale sunt depășite de cele anunțate de autoritățile aflate pe teren, a indicat într-o conferință că circa 700 de persoane au fost rănite, iar peste 300 de locuințe au fost deteriorate sau distruse.Regiunea se confruntă cu o pană de curent, fiind afectate de asemenea comunicațiile, a declarat Herman Suherman, reprezentant al autorităților guvernamentale din Cianjur, adăugând că locuitorii din Cugenang nu au putut fi evacuați din cauza unei alunecări de teren care a blocat accesul.

Imagini difuzate de postul de știri Metro TV au arătat ceea ce păreau a fi sute de victime primind îngrijiri medicale în parcarea unui spital și mai multe clădiri din Cianjur reduse aproape în totalitate la moloz, în timp ce locuitorii îngrijorați stăteau grupați în exteriorul acestora.

Alte canale de televiziune au prezentat imagini cu victime care primeau tratament intravenos pe trotuar.

Autoritățile încă încercau să determine amploarea pagubelor provocate de cutremurul de luni, care s-a produs în Cianjur la o adâncime de 10 kilometri, conform agenției indoneziene de meteorologie, climatologie și geofizică (BMKG).

Muchlis, care se afla în Cianjur la momentul producerii seismului, a declarat că a simțit "un tremur uriaș", iar pereții și tavanul clădirii sale de birouri au fost avariați.

"Am fost foarte șocat. Mi-am făcut griji că va mai avea loc încă un cutremur", a declarat Muchlis pentru Metro TV, adăugând că oamenii au fugit din locuințe, iar unii dintre ei au leșinat apoi.

În mai puțin de două ore de la seismul inițial au fost înregistrate 25 de replici, a indicat BMKG, adăugând că există temeri cu privire la riscul producerii altor alunecări de teren în cazul unor ploi abundente.

În Jakarta, unele persoane și-au părăsit birourile din cartierul de afaceri situat în zona centrală, în timp ce altele au declarat că au simțit clădirile cutremurându-se și au văzut obiectele de mobilier mișcându-se, au declarat pentru Reuters mai mulți martori.

Indonezia este afectată în mod regulat de seisme sau erupții vulcanice, datorită poziției sale pe "Cercul de foc" al Pacificului, o regiune situată la convergența mai multor plăci tectonice.

În 2018, insula Lombok și insula vecină Sumbawa au fost lovite de un cutremur violent care a ucis peste 550 de persoane.

În același an, un alt cutremur cu magnitudinea 7,5 a provocat un tsunami care a lovit Palu, pe insula Sulawesi, eveniment soldat cu moartea sau dispariția a 4.300 de persoane.

Insula Java a fost la rândul său afectată în 2006 de un seism cu magnitudinea 6,3, produs în apropierea orașului Yogyakarta (centru), care s-a soldat cu aproximativ 6.000 de morți și zeci de mii de răniți.

Cu un an înainte, un cutremur cu magnitudinea 8,7 care a lovit coasta Sumatra, afectată în mod regulat de seisme, a ucis peste 900 de persoane.

Țara rămâne însă marcată de cutremurul de la 26 decembrie 2004, cu magnitudinea 9,1, produs în largul coastelor insulei Sumatra. Acel seism a provocat un tsunami puternic, care a ucis 220.000 de persoane în regiune, din care 170.000 în Indonezia, unul dintre cele mai mortale dezastre naturale înregistrate vreodată. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău