India vrea să atragă Tesla, oferind costuri de producție mai mici decât în China (Reuters)

  • 03 Martie 2021 12:40
India vrea să atragă Tesla, oferind costuri de producție mai mici decât în China (Reuters)

India este pregătită să acorde stimulente producătorului Tesla, astfel încât costurile acestuia de producție să fie mai mici decât în China, dacă firma miliardarului Elon Musk se angajează să producă vehicule electrice în țara din sud-estul Asiei, a declarat, pentru Reuters, ministrul indian al Transporturilor, Nitin Gadkari.

Declarația vine la câteva săptămâni după ce Tesla a înregistrat o companie în India, un pas pentru intrarea în țara din sud-estul Asiei, posibil la mijlocul acestui an. Surse care au dorit să-și păstreze anonimatul au declarat că Tesla își va începe operațiunile importând și vânzând sedanul electric Model 3 pe piața din India.

Ministrul de stat B.S. Yediyurappa a anunțat într-o postare pe Twitter, care ulterior a fost ștearsă, că Tesla își va începe operațiunile în India cu un centru de cercetare-dezvoltare (R&D) în orașul Bengaluru din Karnataka, un hub pentru companiile globale de tehnologie.

"În loc să asambleze mașini în India, ar fi de preferat să facă întreaga producție în țară, angajând furnizori locali. Atunci putem acorda concesii mai mari. Guvernul se va asigura că astfel costurile de producție ale Tesla vor fi cele mai scăzute pe plan global, chiar mai mici decât în China. Când vor începe să-și producă mașinile în India, ne vom asigura de asta", a spus Gadkari.

Acesta nu a dat însă detalii cu privire la stimulentele ce ar putea fi acordate companiei americane.

Sectorul auto din India, afectat deja de încetinirea cererii de anul trecut, a fost lovit și de efectele pandemiei de coronavirus (Covid-19), iar producătorii auto caută să obțină sprijin guvernamental pentru a stimula vânzările.

Pentru a reduce poluarea și dependența de țiței, India promovează vehiculele electrice, iar pentru majorarea investițiilor intenționează să ofere subvenții de 4,6 miliarde de dolari companiilor care-și înființează unități de producere a bateriilor pentru mașini electrice.

Reprezentanții Tesla nu au comentat în privința planurilor din India.

În India s-au vândut anul trecut doar 5.000 de vehicule electrice din totalul de 2,4 milioane de mașini, din cauza lipsei infrastructurii de încărcare și a costului ridicat al vehiculelor electrice.

În contrast, în China, unde Tesla produce deja mașini, în 2020 s-au vândut 1,25 milioane de vehicule electrice, dintr-un total de 20 milioane de mașini. Mai mult de o treime din mașinile electrice ale Tesla sunt vândute în China, cea mai mare piață auto din lume.

"Cred că ar fi o situație avantajoasă pentru Tesla", a apreciat Gadkari, adăugând că autoritățile au în vedere și alte proiecte realizate în colaborare cu Tesla.

Și directorul general al Tesla, Elon Musk, a indicat în octombrie că producătorul american de vehicule electrice ar putea intra pe piața indiană în 2021.

"Anul viitor cu siguranță", a scris Musk pe Twitter, ca replică la o postare cu fotografia unui tricou cu mesajul: "India vrea Tesla".

"Mulțumesc că ne așteptați", a spus șeful Tesla. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău