India | Peste un milion de persoane, evacuate în zone sigure înainte de sosirea ciclonului Yaas

  • 25 Mai 2021 14:19
India | Peste un milion de persoane, evacuate în zone sigure înainte de sosirea ciclonului Yaas

Peste un milion de persoane au început să fie mutate în zone sigure de autoritățile de pe coasta de est a Indiei în contextul apropierii ciclonului Yaas, marți, la câteva zile după ce coasta de vest a țării a fost lovită de un alt ciclon, care a făcut numeroase victime, relatează Reuters.

Departamentul de meteorologie din India (IMD) a anunțat că ciclonul Yaas își face simțită prezența în Golful Bengal și urmează să lovească miercuri statele estice Odisha și Bengalul de Vest, precum și Bangladesh.

''Este posibil să provoace daune pe scară largă'', a declarat pentru Reuters directorul IMD, Mrutyunjay Mohapatra. 

Autoritățile au început să mute locuitorii cu mașinile și bărcile din zonele joase de coastă în adăposturile înființate în clădiri guvernamentale, școli și în alte clădiri solide.

Femeile însărcinate și copiii au fost trimiși la spitale guvernamentale, iar pescarii și-au mutat bărcile în siguranță, pe uscat.

În districtul Balasore din Odisha, aproape de locul în care se prognozează că ciclonul va atinge zona de uscat, voluntarii au transmis alerte cu ajutorul megafoanelor, îndemnând populația să plece.

''Evacuarea este întotdeauna o provocare. În general, există o reticență... De data aceasta avem COVID-19'', a declarat Vishal Kumar Dev, un oficial care supraveghează operațiunile de intervenție în Balasore. ''Deseori, oamenii spun: 'Vom pleca doar când se va înteți ploaia'. Noi încercăm să îi convingem'', a adăugat el.
 
Cicloanele care lovesc Golful Bengal sunt obișnuite în această perioadă a anului și deseori ajung pe uscat unde provoacă decese și distrugeri în regiunile de coastă din India și Bangladesh.

Săptămâna trecută, Tauktae - cel mai puternic ciclon care a lovit coasta de vest a Indiei în ultimele două decenii - a provocat decesul a peste 150 de persoane.

Un al doilea val devastator de cazuri de infectare cu noul coronavirus îngreunează pregătirile pentru furtună.

Autoritățile din Odisha au declarat că sunt efectuate teste antigenice, se controlează temperatura și sunt luate măsuri de izolare a persoanelor cu simptome de COVID-19.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău