India anunță un summit cu SUA, Japonia și Australia

  • 10 Martie 2021 08:40
India anunță un summit cu SUA, Japonia și Australia

Președintele SUA Joe Biden se va întâlni vineri prin videoconferință cu prim-miniștrii din Australia, India și Japonia, a anunțat marți New Delhi, relatează AFP.

Cele patru țări formează o alianță informală supranumită ''Quad'', care vizează să contrabalanseze puterea chineză.

Aceasta va fi una dintre primele ''întâlniri'' ale summitului pentru Joe Biden, care a avut deja convorbiri, de la sosirea la Casa Albă, cu premierul canadian Justin Trudeau și care a promis că va reînnoi legăturile dintre SUA și aliații lor tradiționali.

Cei patru lideri, între care premierul indian Narendra Modi, vor discuta subiecte precum schimbările climatice și pandemia de COVID-19, două priorități ale președintelui american.

De asemenea, liderii vor aborda ''probleme regionale și globale de interes reciproc și (..) domeniile de cooperare concretă pentru menținerea unei regiuni libere și deschise Indo-Pacific'', a indicat Ministerul de Externe al Indiei într-un comunicat.

Biden, Modi și liderii guvernelor japonez și australian Yoshihide Suga și Scott Morrison vor discuta, de asemenea, despre modalități de a asigura siguranța maritimă și de a ''garanta o aprovizionare sigură, echitabilă și la prețuri accesibile'' cu vaccinuri împotriva COVID-19, se adaugă în comunicat.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău