India a anunțat interzicerea țigărilor electronice

  • 18 Septembrie 2019 14:45
India a anunțat interzicerea țigărilor electronice

Guvernul indian a anunțat miercuri interzicerea țigărilor electronice în această țară cu 1,3 miliarde de locuitori, în numele unor imperative sanitare și al luptei împotriva adicțiilor, potrivit AFP.

"Decizia a fost luată cu gândul la impactul pe care țigările electronice îl au în rândul tinerilor din ziua de astăzi", a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul Finanțelor, Nirmala Sitharaman.

"A devenit un lucru la modă încercarea de a le utiliza", a declarat aceasta.

Potrivit unei ordonanțe adoptate de guvernul premierului Narendra Modi, se interzice producția, importul sau exportul, transportul, depozitarea și comercializarea țigărilor electronice.

În cazul săvârșirii unei prime contravenții, pedeapsa poate fi închisoare până la un an, la care se poate adăuga o amendă de 100.000 de rupii (1.270 de euro), iar în caz de recidivă, închisoare până la trei ani și/sau 500.000 de rupii (6.300 de euro).

Această măsură ''va ameliora politica în domeniul controlului tutunului, cu rezultate mai bune în ceea ce privește sănătatea publică'', a precizat guvernul pe contul de Twitter al biroului său de presă.

Măsura interzicerii țigărilor electronice în India a fost adoptată la o zi după interzicerea comercializării țigărilor electronice cu arome în statul american New York.

Țigările electronice, considerate ''incontestabil nocive'' într-un raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), sunt vizate recent de înăspriri ale reglementărilor pe plan global, în special în Statele Unite.

Utilizarea țigărilor electronice (''vaping'') presupune inhalarea vaporilor creați prin încălzirea la temperaturi înalte a unui lichid care conține, de cele mai multe ori, nicotină și care se află în interiorul unui dispozitiv electronic. Popularitatea acestor produse a fost în creștere de la apariția lor pe piață la mijlocul anilor 2000.

Procedeul este prezentat de către cei care îl promovează ca semnificativ mai puțin periculos pentru sănătate în comparație cu țigările tradiționale, dar legislatorii și autoritățile sanitare din lumea întreagă se tem că, în final, aceste dispozitive îi fac pe tineri să fumeze tutun.

sursa:AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău