Indexul egalității de gen, fără progrese privind asigurarea și respectarea drepturilor femeilor
-
08 Martie 2018 13:21
Republica Moldova nu a înregistrat progrese la capitolul asigurării și respectării drepturilor femeilor, arată datele Indexului egalității de gen 2017 – o cercetare a Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare. Datele studiului, făcut public astăzi, arată că au fost înregistrate creșteri ușoare la indicatori precum accesul la resurse, piața muncii și sănătate, dar și un regres important la capitolul percepții și stereotipuri.
Republica Moldova a acumulat 58 de puncte din 100 în cadrul Indexului egalității de gen pentru 2017, la fel ca și în 2016. Au fost măsurați în total 6 indicatori și au fost înregistrate creșteri ușoare în ceea ce privește accesul la resurse al femeilor, piața muncii și sănătate. Lucrurile au rămas la același nivel în domeniul participării femeilor în politică, iar alte două domenii, educație și percepții și stereotipuri, s-au înregistrat regrese, a subliniat Rodica Ivașcu, de la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare.
„Un ultim domeniu pe care aș dori să-l prezint este cel ce a înregistrat cea mai pronunțată diminuare la capitolul asigurării egalității între femei și bărbați – domeniul percepții și stereotipuri. Scăderea valorii cu tocmai patru puncte comparativ cu anul precedent invocă concluzia că stereotipurile privind rolurile tradiționale de gen în societate persistă și chiar se acutizează.”
La Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, numărul femeilor care se adresează, reclamând cazuri de tratament diferențiat, este în creștere în ultimii ani, a remarcat Andrei Brighidin, membru al Consiliului. El a subliniat că aceste cazuri apar inclusiv din cauza stereotipurilor din societate, care sunt întărite uneori și instituțional, și legal.
„Aceste stereotipuri sunt ulterior propagate și menținute. De exemplu, în școli încă mai avem segregarea fetelor și băieților la educația tehnologică. Fetele trebuie să se ocupe cu țesutul, împletitul, iar băieții cu prelucrarea lemnului. Acestea sunt menținute ulterior în documentele de politici”, a remarcat Andrei Brighidin
Indexul egalității de gen a fost elaborat cu susținerea Agenției Elvețiene de Dezvoltare și a Guvernului Suediei, în parteneriat cu Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității.
Menționăm că datele Biroului Național de Statistică arată că femeile din Republica Moldova câștigă în medie cu 14 la sută mai puțin decât bărbații, iar numărul bărbaților conducători este mai mare decât cel al femeilor. Și pensiile pe care le ridică femeile sunt mai mici decât cele ale bărbaților, mai arată datele statistice. Femeile continuă să fie subreprezentate în procesul de luare a deciziilor, în Parlament fiind în proporție de 21 la sută, în timp ce la nivel european aceasta se ridică la 37 la sută.