Independența Taiwanului este incompatibilă cu pacea, avertizează guvernul de la Beijing

  • 10 Aprilie 2023 12:24
Independența Taiwanului este incompatibilă cu pacea, avertizează guvernul de la Beijing

Pacea în strâmtoarea Taiwan și independența insulei sunt incompatibile, a avertizat luni guvernul chinez, în a treia zi de exerciții militare în această zonă, informează AFP, citat de Agerpres.

"Independența Taiwanului și pace și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan se exclud reciproc", a declarat Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, într-o conferință de presă. "Dacă vrem să protejăm pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan, trebuie să ne opunem ferm oricărei forme de separatism pentru independența Taiwanului", a adăugat acesta.

China consideră Taiwanul o provincie pe care nu a reușit încă să o reunifice cu restul teritoriului său după sfârșitul războiului civil chinez în 1949. Beijingul vizează această reunificare, cu forța dacă va fi necesar.

China, care organizează începând de sâmbătă trei zile de manevre militare în jurul insulei Taiwan, a mobilizat un larg evantai de material militar, cu obiectivul de a intimida acest teritoriu pe care îl revendică.

Operațiunea, ce ar urma să se încheie luni cu exerciții de tiruri reale, a fost lansată ca reacție la o întrevedere, săptămâna trecută, în SUA, între președinta taiwaneză Tsai Ing-wen și președintele Camerei Reprezentanților a Congresului american, Kevin McCarthy.

Sâmbătă, președinta Tsai Ing-wen a denunțat "expansionismul autoritar" al Chinei și a dat asigurări că Taiwanul "va continua să conlucreze cu SUA și cu alte țări (...) pentru a apăra valorile libertății și democrației". 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău