Incidența Covid-19 în Germania, la cel mai ridicat nivel. Merkel, Scholz și liderii landurilor germane se reunesc pentru a discuta înăsprirea restricțiilor

  • 29 Noiembrie 2021 19:24
Incidența Covid-19 în Germania, la cel mai ridicat nivel. Merkel, Scholz și liderii landurilor germane se reunesc pentru a discuta înăsprirea restricțiilor

Cancelarul federal german Angela Merkel, succesorul său Olaf Scholz și liderii landurilor germane vor discuta marți despre o eventuală înăsprire a restricțiilor menite să stăvilească resurgența virulentă a Covid-19, informează luni agenția France Presse, citând o sursă guvernamentală.

Aceste consultări prin videoconferință, ce au loc după apeluri presante ale unor responsabili politici, intervin în condițiile în care prima economie europeană înregistrează în fiecare zi noi recorduri de contaminări, notează Agerpres.

Incidența pe șapte zile a urcat luni în Germania la 452,4 la 100.000 de locuitori, cel mai mare nivel de la începutul pandemiei.

Angela Merkel și aliații săi conservatori, dar și numeroși virusologi au apreciat în mod public drept "insuficiente" măsurile în vigoare pentru contracararea celui de-al patrulea val al epidemiei.

"Fiecare zi contează", a adeclarat joi Angela Merkel, atenționându-l pe succesorul său Scholz, care va prelua în decembrie conducerea unei inedite coaliții tripartite, că sunt necesare restricții suplimentare.

Criza sanitară pune în dificultate viitorul guvern german, format din social-democrați, verzi și liberali, guvern acuzat de inacțiune înainte chiar să intre în funcțiune.

În acest stadiu, landurile germane au putere de decizie și multe dintre ele au restabilit restricții severe după o reuniune de criză în urmă cu două săptămâni.

În cea mai mare parte a Germaniei, persoanele nevaccinate nu pot intra, nici măcar cu un test negativ, la spectacole, în restaurante, săli de sport și nici la frizerii sau saloane de înfrumusețare.

Chiar dacă numeroase târguri de Crăciun au rămas închise în landurile cele mai afectate, în altele mai au încă loc evenimente de amploare.

Potrivit cotidianului Die Welt, liderii de landuri, cu competențe în materie sanitară în virtutea federalismului german, își vor începe consultările marți la începutul după-amiezii și le vor continua apoi, cu Merkel și Scholz, în cadrul celulei de criză înființată de viitorul guvern.

Responsabilii vor de asemenea să evalueze decizia așteptată marți a Curții Constituționale asupra validării mecanismului de "frână de urgență", pus în aplicare în primăvară și care impune închiderea automată a vieții publice, inclusiv interdicții de circulație, începând de la un anumit prag de incidență.
Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău