Incident în Marea Chinei de Sud. Portavionul britanic HMS Queen Elizabeth a fost hărțuit de submarine nucleare chineze

  • 10 August 2021 13:18
Incident în Marea Chinei de Sud. Portavionul britanic HMS Queen Elizabeth a fost hărțuit de submarine nucleare chineze

Incident în Marea Chinei de Sud, unde la finalul lunii iulie portavionul britanic HMS Queen Elizabeth ar fi fost urmărit și hărțuit de mai multe submarine chineze care au fost detectate de navele din grupul de luptă condus de portavionul britanic, transmite defenseromania.ro.

Pe fondul prezenței în Marea Chinei de Sud a portavionului HMS Queen Elizabeth, Beijingul a trimis mai multe submarine nucleare în apropierea grupului naval de luptă condus de portavionul britanic, potrivit sursei citate

Potrivit unui raport al celor de la Daily Express, au fost detectate submarine nucleare chinezești din clasa Shang care au urmărit portavionul britanic.

Submarinele au fost detectate de sistemele antisubmarin ale fregatelor HMS Kent și HMS Richmond, aflate în grupul naval condus de HMS Queen Elizabeth. 

Sursa citată precizează că ulterior un al treilea submarin chinez a fost detectat, acesta se deplasa în fața grupului naval britanic.

De partea cealaltă Beijingul a denunțat prezența grupului naval britanic în Marea Chinei de Sud, ape teritoriale pe care China le revendică aproape în totalitate.

Mai mulți experți militari chinezi, citați de Global Times, entitate media controlată de statul chinez, au precizat că informațiile date publicității de britanici nu sunt credibile. Ei consideră că Marea Britanie încearcă să se „laude” cu capacitățile sale de luptă antisubmarină.

Incidentul are loc pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Marea Britanie și China.

Portavionul britanic se află în Marea Chinei de Sud după ce a participat la exerciții NATO în Marea Mediterană. Acesta e angajat într-o misiune de opt luni, timp în care va participa la exerciții cu state aliate precum SUA, Japonia, Coreea de Sud sau Singapore.

Londra precizează că prezența grupului naval de luptă condus de HMS Queen Elizabeth în Marea Chinei de Sud reprezintă un mesaj ferm din partea sa în ceea ce privește respectarea dreptului maritim internațional de către China.

Tensiunile dintre Marea Britanie și China sunt tot mai mari și au fost alimentate și de decizia Londrei de a exclude producătorul de echipamente Huawei din rețeaua 5G, coroborat cu intenția guvernul britanic de a căuta modalități pentru a împiedica grupul chinez CGN să participe la noile proiecte de centrale nucleare din țară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău