Incident în aer între două avioane americane și o aeronavă iraniană

  • 24 Iulie 2020 09:40
Incident în aer între două avioane americane și o aeronavă iraniană

Două avioane de vânătoare americane s-ar fi apropiat de un avion de pasageri iranian în spațiul aerian sirian, determinând pilotul să schimbe altitudinea brusc pentru a evita coliziunea, a informat joi agenția iraniană oficială de știri IRIB, scrie Agerpres și digi24, citând Reuters.

Inițial, sursa citată a informat că un singur avion israelian s-a apropiat de aeronava iraniană, dar ulterior a citat pilotul iranian, care a declarat că a fost vorba de două avioane care s-au identificat ca fiind americane.

Pilotul avionului de pasageri iranian a contactat piloții avioanelor americane pentru a-i avertiza să păstreze o distanță sigură, iar aceștia s-au identificat ca fiind americani, a raportat IRIB.

Avionul iranian, aparținând companiei Mahan Air, se îndrepta de la Teheran spre Beirut, unde a aterizat în siguranță, conform informațiilor furnizate Reuters de o sursă de pe aeroportul din capitala libaneză.

Un purtător de cuvânt militar israelian nu a avut niciun comentariu imediat și nu a existat vreun comentariu imediat nici din partea armatei americane.

Incidentul este în curs de a fi anchetat și vor fi luate măsurile legale și politice necesare, a informat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe iranian, Abbas Mousavi.

Autoritățile iraniene au transmis un mesaj ambasadorului elvețian la Teheran, care reprezintă interesele SUA în Iran, conform căruia în cazul în care va avea loc un incident care să afecteze avionul în timpul zborului de revenire în Iran, Teheranul va considera SUA responsabile pentru acesta, a adăugat Mousavi.

Israelul și SUA acuză de mult timp compania Mahan Air că transferă arme destinate gherilelor din Siria, care au legături cu Iranul, dar și din alte părți.

În 2011, SUA au impus sancțiuni companiei Mahan Air, acuzând-o că a oferit sprijin financiar și de altă natură Gărzilor Revoluționare din Iran, ceea ce a determinat creșterea tensiunile dintre cele două țări.

Un pasager citat de agenția IRIB a descris modul în care s-a lovit la cap de plafonul avionului în timpul schimbării altitudinii, iar în înregistrarea video apare un pasager în vârstă, întins pe podea.

Toți pasagerii au părăsit avionul în siguranță, câțiva având răni minore, a declarat pentru Reuters directorul aeroportului din Beirut.

Avionul a părăsit joi seara aeroportul din Beirut pentru a se întoarce la Teheran.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău