Închisoare sau amenzi de zeci de mii de lei. Pedepse aspre pentru cei care încalcă regulile privind răspândirea COVID-19 în R.Moldova, adoptate în Parlament

  • 12 Martie 2020 15:41
Închisoare sau amenzi de zeci de mii de lei. Pedepse aspre pentru cei care încalcă regulile privind răspândirea COVID-19 în R.Moldova, adoptate în Parlament

Parlamentul a aprobat astăzi legea care înăsprește pedepsele pentru încălcarea prevederilor privind măsurile de prevenire a bolilor epidemice. Astfel, încălcarea acestora va fi pedepsită cu trei ani de închisoare sau cu amendă de până la 50.000 de lei.

În cazul în care acțiunile lor au drept consecință decesul vreunei persoane sau degradarea substanțială a sănătății altora, cei care vor fi găsiți vinovați ar putea fi condamnați la cel mult șapte ani de închisoare.

Pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice, amenda pentru persoanele fizice va fi de maxim 25.000 de lei, iar pentru cele juridice, de cel mult 75.000 de lei. Tot cu 25.000 de lei se pedepsește completarea, în mod intenționat, cu date false a fișei epidemiologice, sau refuzul de a o completa.

La recomandarea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Guvernul va avea dreptul să decidă interzicerea manifestațiilor publice, iar, prelucrarea categoriilor speciale de date cu caracter personal va fi permisă și în cazul riscului de declanșare a unei urgențe de sănătate publică.

Anume această ultimă prevedere a provocat mai multe dezbateri în Parlament, opoziția considerând că legea este modificată doar în contextul faptului că recent președintele Igor Dodon a încălcat normele, publicând numele primei persoane depistate cu coronavirus.

 
 
 
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău