Incertitudine POLITICĂ. Ce se întâmplă cu parcursul european al Republicii Moldova?

  • 14 Ianuarie 2015 16:16
Incertitudine POLITICĂ. Ce se întâmplă cu parcursul european al Republicii Moldova?

Preluarea de către Letonia a președinției rotative a Uniunii Europene, de la 1 ianuarie reprezintă un avantaj pentru Republica Moldova, întrucât această țară este o susținătoare activă a Chișinăului.

Totuși, atât situația internă din Uniunea Europeană, cât și incertitudinea politică din Republica Moldova, alături de încălcările care au fost comise în ultimele luni, reduc semnificativ perspectivele avansării Republicii Moldova în acest an pe calea integrării europene, consideră experți de la Chișinău. 

Letonia cunoaște bine problemele pe care le întâmpină Republica Moldova și este o țară care dorește aprofundarea integrării europene, spre deosebire de alte state membre ale Uniunii Europene, potrivit expertului Cornel Ciurea. În luna mai, La Riga, va avea loc un summit al Parteneriatului Estic, dar este puțin probabil ca Republica Moldova să obțină beneficii semnificative la această reuniune, mai ales în urma derapajelor democratrice și legale din ultimul timp, cum ar fi modul de organizare a alegerilor parlamentare și situația de la Banca de Economii, potrivit lui Cornel Ciurea.

”În persoana Letoniei avem un susținător al proceselor noastre chiar dacă și din partea lor au răsunat anumite critici legate de ultimele alegeri și faptul că nu în totalitate procesele politice din Republica Moldova sunt democratice”, a declarat Cornel Ciurea.

Uniunea Europeană este profund nemulțumită de modul cum au fost organizate alegerile parlamentare din 30 noiembrie, adică la limita de jos a democrației, iar acest lucru nu va fi trecut cu vederea, consideră și directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă. De asemenea, scandalul de la Banca de Economii ar putea afecta angajamentul Uniunii Europene față de Republica Moldova. Subiectul extinderii nu este pe agenda Uniunii Europene și, în această situație, autoritățile ar trebui să se concentreze pe reformele interne, a punctat Victor Chirilă.

”Subiectul extinderii nu este pe agenda UE acum și nu trebuie să ne facem iluzii în acest sens atunci când vorbim de summitul Parteneriatului Estic de la Riga. Din punctul meu de vedere accentul trebuie să fie pus pe transformările de acasă și să începem cu formarea unui guvern care să aibă mandatul de a face aceste schimbări și în special când vine vorba despre corupție”, a menționat Victor Chirilă.

Anterior autoritățile și-au exprimat speranța că în anul 2015 Republica Moldova va obține statutul de țară candidată la aderare. Experții susțin însă că singura evoluție pe care ar putea-o înregistra Republica Moldova în contextul apropierii de Uniunea Europeană este să depună cererea de aderare, care însă nu va fi acceptată imediat. Ar putea să fie propus un plan de acțiuni pe care Republica Moldova va trebui să-l îndeplinească pentru ca în decurs de câțiva ani să poată obține acest statut.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău