Începe vacanța mare

  • 24 Decembrie 2014 11:59
Începe vacanța mare

În cea mai mare parte a localităților din Republica Moldova, la fel ca și în unele zone din România, sărbătorile care marchează sfârșitul de an durează de două ori mai mult.

Asta pentru că Sfântul Nicolae, Crăciunul și Revelionul este marcat de două ori, în funcție de cele două calendare după care se țin aceste sărbători. Astăzi pentru o mare parte a basarabenilor este Ajunul Crăciunului.  Ina Guțu a încercat să afle pe ce stil sărbătoresc modovenii sărbătorile de iarnă.

Crăciunul pe stil nou, adică pe 25 decembrie este sărbătorit în unele localități din raioanele  Cahul și Briceni, dar și de mulți locuitori ai Chișinăului.  Restul basarabenilor marchează sărbătorile de iarnă după calendarul iulian, sau pe stil vechi. Pentru a da posibilitatea tuturor moldovenilor să sărbătorească cum se cuvine Nașterea Domnului și trecerea în noul an, autoritățile de la Chișinău au decretat zile libere atât pe 25 și 26 decembrie cât și pe 7 și 8 ianuarie.  Astfel, și oficial, și neoficial moldovenii sărbătoresc de două ori.

”Tinerii vor să sărbătorească odată cu europenii, pe 25 decembrie, pe cei în vârstă însă nu ai cum să îi schimbi, ei tot timpul vor sărbători pe stil vechi”

”Cred că oamenii încă nu știu ce sărbătorească. E din cauza politicii”

”Ar fi de dorit să trecem la un singur stil, cu toată lumea, cu toată Europa”

Deși crede că îndreptarea calendarului și ajustarea lui la cel gregorian  ar fi benefică, președintele Societății de Etnologie din Republica Moldova, etnografaVarvara Buzilă, suține că această acțiune ar întâmpina rezistență, în special în zonele rurale.

”Țăranul are o altă mentalitate, este mai mult axat pe teadiție, pe un mod anume de înțelegere a lumii. Această problemă de îndreptare a calendarului ar fi destul de dificilă”

În spațiul basarabean trecerea la calendarul gregorian, sau la stilul nou, s-a încercat în perioada României Mari, la sfârșitul anilor 1920. Această schimbare, întâmpinată cu rezistență atunci, a fost întreruptă mai apoi de autoritățile sovietice care aplicau ideologia ateismului militant. Varvara Buzilă.

”Pe la sfârșitul anilor 80, atunci când lucrurile încep la noi să se așeze pe un alt făgaș, comunitățile au revenit treptat la un stil pe care l-au găsit în memoria lor socială”

Până când în când în Republica Moldova va fi rezolvată problema stilului, moldovenii continuă să petreacă, cu mese întinse și ulcioare de vin, sărbătorile de iarnă, timp de aproape o lună, începând cu 25 decembrie și până pe 20 ianuarie, când este sărbătorit Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
13,29
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău