Începe toamna astronomică. Duminică va avea loc echinocțiul de toamnă, când ziua este egală cu noaptea

  • 21 Septembrie 17:25
Începe toamna astronomică. Duminică va avea loc echinocțiul de toamnă, când ziua este egală cu noaptea

Echinocțiul de toamnă, când Soarele se va afla pe ecuatorul ceresc, va avea loc anul acesta duminică, 22 septembrie, la ora 15.44, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. Ziua va fi aproximativ egală cu noaptea.

 Punctul echinocțiului de toamnă, numit și „punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică, scrie G4media.

Aflându-se la această data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților.

Singurele excepții sunt întâlnite în regiunile polare, în zona polului nord incepând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primavară.

În emisfera sudică a Pământului, data de 22 septembrie marchează începutul primaverii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Sun
19
Mon
21
Tue
22
Wed
21
Thu
22
Arhivă Radio Chișinău