Începe Postul Sfintei Marii

  • 14 August 2015 06:54
Începe Postul Sfintei Marii

Creștinii ortodocși care se conduc de calendarul vechi (iulian) intră de astăzi, 14 august, în Postul Adormirii Maicii Domnului, numit în popor și Postul Sfintei Marii.

Solicitat de IPN, preotul Pavel Borșevschi, parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din Chișinău, a spus că postul trebuie să-i facă pe enoriași veseli cu o stare duhovnicească satisfăcătoare, prin post și rugăciune.

„În prima zi de post se sărbătoresc frații Macovei, care au fost mari luptători pentru datinile părintești și primii martiri ai Vechiului Testament și de acum cei care ne arată un exemplu și pentru Noul Testament. Bătrânii au numit în cinstea lor prima zi de post – Macovei Cap de Post, ca un început binecuvântat în cinstea acestor frați Macovei. Mai departe intrăm în Postul Adormirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și tot în această zi se scoate din altar, la vecernie Sfânta Cruce împodobită cu flori ”, a notat preotul menționând că în această zi se sfințesc toate florile, care pe vremuri serveau pentru tratament tot anul, după ce erau uscate.

Postul Sfintei Marii este strict, iar dezlegare la pește, untdelemn și vin este doar la un singur praznic, și anume pe 19 august, când este sărbătorită Schimbarea la față a Mântuitorului, indiferent în ce zi cade această sărbătoare. În rest, în zilele de luni, miercuri și vineri creștinii care postesc vor avea voie doar să ajuneze fără untdelemn, iar în zilele de marți, joi, sâmbătă și duminică vor avea dezlegare la untdelemn.

Parohul a spus că biserica le dezleagă postul copiilor, gravidelor, persoanelor bolnave în măsura în care să-și mențină puterile și sănătatea trupului. La fel, creștinii sunt îndemnați să se abțină de la petreceri, să frecventeze slujbele și să se împărtășească cu sfintele daruri. Enoriașii se pot împărtăși din prima duminică, în ajun mergând la spovedanie.

În fiecare an, Postul Sfintei Marii are o dată fixă și durează două săptămâni, de pe 14 august până pe 28 august, și este premergător sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, praznic numit în popor Sfânta Marie Mare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău