Începe Caravana Iași-Chișinău-Cernăuți

  • 27 Ianuarie 2015 16:29
Începe Caravana Iași-Chișinău-Cernăuți

La Chișinău începe astăzi ”Caravana filmelor documentare Iași-Chișinău-Cernăuți”.

 Evenimentul, organizat de studioul regional TVR Iași cu ocazia împlinirii a 23 de ani de activitate, constă în proiectarea, pe parcursul a două zile, la cinematograful Odeon din capitală, a 10 documentare realizate în cele trei orașe.

După ce au fost proiectate în vechea capitală a Moldovei și în capitala Bucovinei Istorice, caravana filmelor documentare a ajuns și la Chișinău. Proiectul realizat de studioul regional TVR Iași este menit să creeze punți de legătură între oamenii de creație din teritoriile istorice românești, a declarat pentru Radio Chișinău directorul OWH Studio, Virgil Mărgineanu.

”Trebuie într-un fel susținuți acești oameni care fac multe pentru păstrarea tradițiilor și folclorului românesc. Fiecare film are o poveste, o istorie. În fiecare documentar vom găsi ceva interesant. ”Bucovina”, un film dspre locurile frumoase din această regiune. ”Identitate Basarabia” un ciclu de emisiuni realizat de Violeta Gorgos, care prezintă basarabeni care au reușit să se impună, să demonstreze lumii că se poate, indiferent unde activează, la București, la Iași la Moscova sau în altă parte, a declarat Virgil Mărgineanu.

”Dor de Ion Vatamanu”, ”Afganistan dus-întors”, ”Jurnal din Bucovina”, ”Te iubesc, Ion și Doina”, Humulești – Amintiri despre jocurile de altădată”, ”Acasă, în Marienfeld” sunt doar câteva dintre documentarele care vor fi prezentate publicului în cele două zile.

Două dintre documentare sunt realizate de OWH studio care este și partener al proiectului. ”În Cernăuți, Iași și Chișinău au fost diferite proiecte de film, diferite programe. Asta ne bucură, pentru că în felul acesta reușim să ducem cât mai multe filme în cele trei orașe românești din trei țări. Noi deschidem astăzi caravana, la ora 17:00, cu un film în regia Leontinei Vatamanu ”Dor de Ion Vatamanu” și încheiem caravana mâine seara la ora 19:30 cu filmul ”Te iubesc Ion și Doina””, a menționat Virgil Mărgineanu.

Manifestările culturale se vor încheia, la 29 ianuarie, cu un spectacol folcloric susținut pe scena Filarmonicii Naționale, de tineri interpreți de muzică populară și ansambluri folclorice din Iași, Chișinău și Cernăuți. Intrarea este liberă.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău