Începe Campania de salubrizare de toamnă în municipiul Chișinău

  • 17 Septembrie 2021 20:00
Începe Campania de salubrizare de toamnă în municipiul Chișinău

Campania de salubrizare de toamnă în municipiul Chișinău începe de luni, 20 septembrie, și se va încheia la sfârșit de noiembrie. În această perioadă, subdiviziunile municipale urmează să colecteze și să evacueze frunzișul, deșeurile vegetale și cele menajere. Vasile Efros, șef de secție la Direcția generală locativ-comunală și amenajare (DGLCA), i-a îndemnat pe cei care colectează deșeurile, inclusiv agenții economici, să adune frunzele separat, fără să fie amestecate cu alte deșeuri menajere, precum plastic, sticlă sau hârtie, și să le ducă depozitul din strada Calea Ghidighici, unde frunzele urmează a fi supuse unui proces de compostare.

Vasile Efros a declarat pentru IPN că în campania de salubrizare de toamnă sunt implicate toate serviciile municipale, inclusiv la evacuarea frunzelor care vor fi duse la depozitul din strada Calea Ghidighici. „În acest an va fi lansat un program de compostare a deșeurilor vegetale. Acestea vor fi colectate din tot orașul, inclusiv din străzi, curți de bloc, parcuri, scuaruri, teritorii ale instituțiilor de învățământ”, a precizat responsabilul de la DGLCA.

Vasile Efros a mai spus că, deși în primăvară a avut loc o campanie amplă de salubrizare, iar vara s-a intervenit în mod curent, oricum s-au creat zone cu multe deșeuri, cum ar fi malul râului Bâc, teritorii lângă piața Calea Basarabiei. În campania de salubrizare de toamnă, se va acționa concertat pentru a curăța suprafețe cât mai mari, iar  Regia Autosalubritate va pune containere noi la platformele de gunoi. De asemenea, se planifică plantarea a circa 50 de mii de arbori, în parcuri, scuaruri și alte terenuri care se necesită a fi împădurite. De acest proces se va ocupa Întreprinderea municipală „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”.

Vasile Efros susține că și gestionarii blocurilor de locuințe, asociațiile de locatari etc. trebuie să se implice la maximum, prin salubrizarea curților de bloc și nu doar.

Și efectivul Primăriei capitalei va participa la campanie, în zilele de sâmbătă.

DGLCA a pregătit 50 de unități de transport cu remorci, 25 de unități pentru salubrizare mecanizată, utilaj pentru spălat trotuarele, stațiile, platformele de gunoi. Direcția va pune la dispoziție mănuși și saci pentru salubrizarea zonelor din oraș.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul general Ion Ceban cu privire la campania de salubrizare de toamnă, se interzice arderea deșeurilor de orice proveniență. Iar participanții la campanie trebuie să respecte obligatoriu măsurile de sănătate publică de prevenire a răspândirii COVID-19.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău