Începe al XII-lea Congres Internațional de Istorie a Presei, „190 de ani de presă în spațiul de limbă română (1829-2019)”, la Iași
-
09 Aprilie 2019 19:12
Departamentul de Științe ale Comunicării și Relații Publice din cadrul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași împreună cu Asociația Română de Istorie a Presei organizează, la Iași, ediția a XII-a a Congresului Internațional de Istorie a Presei, în perioada 12-13 aprilie 2019. Proiectul este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române din Iași, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași.
La acest eveniment participă 80 de cercetători și cadre didactice, jurnaliști și analiști media din țară și din străinătate: Turcia, Serbia și Republica Moldova. Lucrările vor fi prezentate într-o sesiune plenară și 6 paneluri derulate simultan.
Temele valorifică subiecte ce vizează apariția și evoluția presei în spațiul lingvistic românesc, consolidarea jurnalismului ca ocupație/profesie, apariția primelor programe editoriale din publicațiile generaliste ori specializate, studii monografice, tipologia presei începuturilor și jurnaliști/scriitori reprezentativi, presa unionistă, antiunionistă, presa minorităților naționale, presa militară și publicații ale Iașului cultural.
Deschiderea lucrărilor congresului și discursurile de bun venit vor avea loc vineri, 12 aprilie 2019, de la ora 10:00, în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Sesiunea este deschisă publicului interesat în limita locurilor disponibile, fără a fi nevoie de o înscriere prealabilă.
Cel de-al XII-lea Congres de Istorie a Presei Românești pe care îl găzduim, în zilele de 12 și 13 aprilie 2019, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași este conceput ca un eveniment deopotrivă științific și instituțional. În programul științific al congresului sunt înscriși 80 de participanți din toate zonele geografice ale României și din medii profesionale felurite: instituții de învățământ, centre de cercetare, instituții de presă, biblioteci, arhive și muzee. Participanții la lucrările congresului acoperă, prin comunicările lor, 190 de ani de presă românească, de la publicațiile din perioada de început (precum Albina Românească, Curierul Românesc și Gazeta de Transilvania) până la media digitală din zilele noastre. Acest congres este și un moment de consolidare instituțională pentru Asociația Română de Istorie a Presei (ARIP). Asociația are oportunititatea de a atrage și mobiliza resurse din centrul academic și cultural ieșean pentru a-și consolida poziția în spațiul cultural românesc - Conf. univ. dr. Gheorghe-Ilie Fârte, Președintele Comitetului de organizare.
Cel de-al XII-lea congres al Asociației Române de Istorie a Presei, găzduit de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, își propune să reconstituie drumul parcurs de presa românească, în cei 190 de ani de existență. Este un demers curajos, care va îmbogăți, cu certitudine, domeniul istoriei presei, din ce în ce mai mult luat în seamă de către cercetători. Putem afirma că această manifestare academica demonstrează că ȘI PRESA A CREAT ROMÂNIA - Conf. univ. dr. Cătălin Negoiță, Președinte al Asociației Române de Istorie a Presei.