Începând de luni, 29 noiembrie, în Rep. Moldova va fi posibilă aplicarea dozei booster și a dozei suplimentare de vaccin anti-COVID-19
-
24 Noiembrie 2021 11:41
Începând de luni, 29 noiembrie, în Rep. Moldova va fi posibilă aplicarea așa-zisei doze booster și a dozei suplimentare de vaccin anti-COVID-19 pentru populație. Reprezentanții Ministerului Sănătății au precizat cine poate beneficia de aceste doze și au informat că în decurs de o săptămână circa 500 de doze de vaccin au fost deja administrate copiilor de peste 12 ani, transmite Radio Chișinău.
Potrivit autorităților din sănătate, doza suplimentară de vaccin anti-COVID-19, care este de obicei și doza a treia, este destinată persoanelor care suferă de alte boli și al căror sistem imunitar nu este destul de puternic. Această doză se administrează la un interval maxim de trei luni de la finalizarea primei scheme de imunizare. În același timp, doza booster este destinată anumitor categorii profesionale, între care medicii, precizează secretarul de stat, Svetlana Nicolaescu.
„Doza booster nu este destinată populației generale, pentru că există risc mic de a dezvolta forme severe, dar este pentru persoanele care fac din anumite categorii profesionale, pentru care există risc sporit de infectare: medici, farmaciști, personalul din centrele de plasament, asistenți sociali, lucrători din educației persoane adulte de peste 60+, persoanele de peste 18 ani care prezintă comorbidități. Se administrează la interval de șase luni, după finalizarea schemei primare”.
De altfel, în Republica Moldova au fost imunizați deja și primii copii împotriva COVID-19. Circa 500 de doze de vaccin împotriva Covid-19 au fost administrate copiilor de peste 12 ani, la o săptămână de la începutul imunizării acestei categorii de populație. Secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu, spune că au fost depistate deja anumite nonconformități la imunizarea copiilor în legătură cu tipul serului administrat. Fără a oferii mai multe detalii la acest subiect, ea a atras atenția că în Republica Moldova, copii pot fi imunizați doar cu Pfizer.
„În sistem există înregistrări de administrare a vaccinului persoanelor sub 18 ani, cu un alt tip de vaccin decât Pfizer: la moment nu cunoaștem dacă este o eroare de sistem sau a fost o administrare neconformă. Acest subiect se examinează”.
Totodată, autoritățile precizează că în ultima lună, în Rep. Moldova a scăzut numărul de infectări cu Covid-19, însă, îndeamnă cetățenii să fie atenți și să nu se relaxeze prea devreme. În Republica Moldova, toate regiunile, cu excepția celei transnistrene, au ieșit din zona de alertă „cod roșu” privind riscurile de infectare cu SARS-CoV-2. Astfel, săptămâna trecută, din numărul total de cazuri de cazuri noi de COVID-19, peste 45 la sută, au fost înregistrate în regiunea transnistreană.