Începând de la 1 ianuarie, cetățenii Republicii Moldova care au muncit legal în Grecia pot beneficia de pensii

  • 02 Ianuarie 2023 10:46
Începând de la 1 ianuarie, cetățenii Republicii Moldova care au muncit legal în Grecia pot beneficia de pensii

Cetățenii din Republica Moldova, care sunt angajați în câmpul muncii sau care au lucrat legal în Grecia, vor putea beneficia de pensie din acest stat, la atingerea vârstei de pensionare. Ieri, 1 ianuarie, a intrat în vigoare Acordul în domeniul securității sociale dintre Republica Moldova și Republica Elenă, semnat la Chișinău, în toamna anului 2021, anunță într-un comunicat Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Documentul garantează cetățenilor Republicii Moldova, dar și cetățenilor Republicii Elene care muncesc în țara noastră, dreptul la pensie pentru limită de vârstă, pensie de urmaș, pensie de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală sau determinată de un accident de muncă, achitate de către statul unde au lucrat legal.

Conform Acordului, fiecare stat va achita partea de pensie calculată proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul său.

Actualmente, în Republica Moldova sunt implementate 14 acorduri internaționale în domeniul securității sociale bazate pe principii de proporționalitate, semnate cu țări precum România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria și Germania. Acorduri similare sunt semnate și cu Republica Italiană și cu Regatul Spaniei, care, la etapa actuală, nu sunt intrate în vigoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău