Începând de astăzi, România îndeplinește toate condițiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver, anunță ambasada română în SUA

  • 01 Octombrie 10:07
Începând de astăzi, România îndeplinește toate condițiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver, anunță ambasada română în SUA

Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, a anunțat astăzi că România îndeplinește, de la 1 octombrie, toate condițiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver.

Astăzi este o zi mare, o zi pe care am așteptat-o multă, multă vreme: de astăzi, România îndeplinește formal toate condițiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver.

Ieri, s-a încheiat anul fiscal în Statele Unite, iar ultima condiție pe care România o mai avea de îndeplinit a fost satisfăcută. Sigur, așteptăm o confirmare de la partenerii americani în perioada următoare, dar evaluarea noastră, bazându-ne pe numărul de aplicații pentru vize din acest an, precum și pe trendul puternic descrescător din ultimii ani, este că Romania a coborât sub procentul de 3% al ratei de respingere.

Primii români vor putea călători fără vize în Statele Unite, probabil, în prima parte a anului viitor”, a anunțat Andrei Muraru într-un mesaj video publicat pe rețelele sociale. 

S-a reușit scăderea ratei de refuz și unor măsuri luate de Guvern, astfel că s-a decis decontarea celor 185 de dolari plătiți drept taxă pentru angajații din administrația publică centrală care obțin, până pe 30 septembrie 2024, de la Ambasada SUA, reînnoirea vizei de intrare în această țară.

Măsura a fost luată în luna februarie a acestui an și face parte dintr-un plan mai amplu prin care România încearcă să scadă rata de refuz pentru astfel de vize sub 3%, ceea ce ar permite autorităților americane să primească cetățeni români pe teritoriul SUA fără viză.

Cel mai recent, această rată de refuz a fost de aproape 9%.

La sfârșitul lunii august, premierul Marcel Ciolacu a declarat că „sunt convins că, mobilizând cât mai mulți români în această campanie, vom călători în Statele Unite de anul viitor fără vize”, notează G4media.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:8,75 m/s
Wed
14
Thu
18
Fri
19
Sat
20
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău