Începând cu luna aprilie, în R. Moldova va fi pus în circulație un nou model de pașaport

  • 15 Martie 2023 12:11
Începând cu luna aprilie, în R. Moldova va fi pus în circulație un nou model de pașaport

Începând cu luna aprilie a acestui an, în Republica Moldova va fi pus în circulație un nou model de pașaport. Un proiect în acest sens a fost aprobat astăzi de Guvern.

Punerea în circulație a noului model de pașaport se face în contextul alinierii la recomandările instituțiilor internaționale în domeniu, care impun revizuirea periodică a formei și conținutului actului de identitate, a tehnologiilor de citire optică și electronică pentru asigurarea interoperabilității globale.

Noul pașaport conține 34 de pagini și are 45 de elemente performante de securitate.

Modelul nou de pașaport (seria AP) urmează să fie pus în circulație pe măsura epuizării stocului de blanchete de pașapoarte (seria AB), dar nu mai târziu de 30 aprilie 2023.

Proiectul va permite totodată anihilarea completă schemelor de corupție aplicate în Rep. Moldova în acest domeniu, a declarat în cadrul ședinței de Guvern șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu:

„Până în 2021 a acționat o schemă frauduloasă prin care fiecare cetățean care își perfecta acest act plătea o taxă suplimentară de 13,6 euro – sumă care s- aridicat la 41 milioane euro în această perioadă, sumă care a mers în conturi obscure din Bulgaria, Cipru, Emiratele Arabe Unite. De la organizarea noilor licitații și stabilirea noului furnizor, noi, deja, am reușit să economisim din buzunarul cetățenilor peste 350 milioane lei. De la 1 august, 2022, am reușit să reducem costul pașaportului de la 850 la 650 de lei și pentru noul pașaport tariful rămâne neschimbat. Astăzi, cumva, se închide acest cerc de detașare completă de fosta schemă pusă în aplicare de fostele conduceri ale ASP-ului”, a declarat Mircea Eșanu.

Amintim că anul trecut, Procuratura Anticorupție a pornit un dosar penal pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari obținuți în urma achiziționării blanchetelor pentru pașapoarte.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău