Începând cu 31 decembrie 2023, se va aplica cota TVA de 8% pentru domeniul HORECA

  • 29 Decembrie 2023 15:39
Începând cu 31 decembrie 2023, se va aplica cota TVA de 8% pentru domeniul HORECA

Serviciul Fiscal de Stat atenționează operatorii din domeniul HORECA că începând cu data de 31 decembrie 2023, pentru serviciile de cazare, produsele alimentare și băuturile prevăzute în art. 96 litera b) la liniuțele a opta și a noua se va aplica cota TVA de 8%, urmare a expirării la data de 30 decembrie 2023 a stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, declarată la 24 februarie 2022 prin Hotărârea Parlamentului Nr.41, se arată în comunicatul instituției.

Cota redusă de 8% va fi aplicată la serviciile de cazare, indiferent de categoria de confort, în hotel, hotel-apartament, motel, vilă turistică, bungalou, pensiune turistică, pensiune agroturistică, camping, sat de vacanță sau tabără de vacanță, care se atribuie la secțiunea I a Clasificatorului activităților din economia Moldovei și la produsele alimentare și/sau băuturi. Excepție face producția alcoolică, preparată sau nepreparată, pentru consumul uman, însoțită de servicii conexe care să permită consumul imediat al acestora, realizate în cadrul activităților care se atribuie la secțiunea I a Clasificatorului activităților din economia Moldovei.

În context, agenții economici sunt obligați să se adreseze la furnizorii/ centrele de asistență tehnică, și să programeze echipamentul de casă și de control cu nivel de cota TVA de 8% pentru serviciile și mărfurile menționate.

Totodată, în perioada de până la programarea echipamentului de casă și de control cu nivel de cota TVA de 8%, la completarea Registrului mașinii de casă și de control/ imprimantei fiscale sau Registrului operațiunilor echipamentului de casă și de control se va înscrie suma TVA recalculată.

La data de 10 august 2023 în Monitorul Oficial al Republicii Moldova au fost publicate modificările efectuate la compartimentul TVA, urmare a intrării în vigoare a Legii pentru modificarea unor acte normative nr.212/2023. Potrivit art. II pct.22 a Legii menționate supra, cota TVA pentru livrările de mărfuri/servicii realizate în cadrul activității întreprinderilor din domeniu HORECA, specificate în art. 96 litera b), la liniuțele a opta și a noua, a fost redusă și constituie 8%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
15
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău