Începând cu 25 mai, producătorii de uleiuri vor fi obligați să implementeze mecanismul de Responsabilitate Extinsă a Producătorului

  • 24 Mai 2023 09:58
Începând cu 25 mai, producătorii de uleiuri vor fi obligați să implementeze mecanismul de Responsabilitate Extinsă a Producătorului

În Republica Moldova, gestionarea uleiului uzat este reglementat în Regulamentul privind gestionarea uleiurilor uzate, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 731 din 26 octombrie 2022, care va intra în vigoare la data de 25 mai 2023. Regulamentul prevede acțiunile de colectare în vederea limitării poluării aerului, apelor și solurilor și totodată minimizarea consecințelor nefaste pentru sănătatea umană, anunță Agenția Mediului.

Conform acestui act normativ, prin uleiuri uzate se înțelege toate uleiurile minerale, lubrifianții sintetici sau uleiurile industriale care au devenit improprii folosinței pentru care au fost destinate inițial, cum ar fi uleiurile utilizate de la motoarele cu combustie și de la sistemele de transmisie, uleiurile lubrifiante, uleiurile pentru turbine și cele pentru sistemele hidraulice

Cei care generează uleiuri uzate au obligația de a garanta colectarea diferențiată a uleiurilor, potrivit cadrului legal. De asemenea, aceștia au obligația de a implementa principiul Responsabilității Extinse a Producătorului (REP), în mod individual sau colectiv, prin aderarea la un sistem colectiv autorizat de către Agenția de Mediu.

Una din etapele de implementare a REP este înregistrarea în Lista producătorilor de produse supuse reglementărilor de responsabilitate extinsă a producătorilor. Cererea de înregistrate în Lista producătorilor se va depune la Agenția de Mediu în format electronic, prin intermediul Sistemului informațional automatizat „Managementul deșeurilor” (www.siamd.gov.md).

În același timp, consumatorilor casnici care dețin în gospodărie uleiuri uzate au obligația de a preda gratuit uleiul uzat deținut în locuință doar firmelor, autorizate și specializate pentru astfel de activități.

Punctele de colectare a uleiurilor uzate create de sistemele individuale și/sau colective pe teritoriul locațiilor disponibile pentru schimbarea uleiurilor uzate precum benzinăriile, centrele de deservire auto, centre de gestionarea deșeurilor periculoase, vor fi echipate în mod obligatoriu cu recipiente speciale pentru colectare, etichetate cu marcajul „Uleiuri uzate” cu dimensiuni de cel puțin 10 x 20 cm.

Agenția atenționează! Conform prevederilor art.52 din Legea 209/2016 privind deșeurile se interzice deversarea uleiurilor uzate în apele de suprafață, în apele subterane și în sistemele de canalizare sau evacuarea pe sol. De asemenea, se interzice depozitarea necorespunzătoare a uleiurilor uzate, precum și abandonearea necontrolată a rezidurilor rezultate și incinerarea acestora. Nerespectarea prevederilor legale atrage, după caz, răspunderea contravențională, civilă sau penală, conform legii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,74
Ploaie moderată
Umiditate:80 %
Vint:8,75 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău