Începând cu 1 octombrie se instituie stare de urgență în sănătate publică în 26 de unități administrativ-teritoriale, inclusiv în municipiile Chișinău și Bălți

  • 29 Septembrie 2020 13:37
Începând cu 1 octombrie se instituie stare de urgență în sănătate publică în 26 de unități administrativ-teritoriale, inclusiv în municipiile Chișinău și Bălți

Începând cu 1 octombrie se instituie stare de urgență în sănătate publică în 26 de unități administrativ-teritoriale, inclusiv în municipiile Chișinău și Bălți, pentru care au fost stabilite gradul de alertă „Cod Roșu”.

Decizia a fost luată de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică în contextul în care la sfârșitul acestei luni expiră starea de urgență în sănatate publică la nivel național. În funcție de gradul de alertă urmează să fie înăsprite sau relaxate măsurile de sănătate publică.

În baza deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică a fost stabilit un nou mecanism de gestionare a situației epidemiologice. Astfel, odată la două săptămâni ANSP în comun cu Centrele de Sănătate Publică teritoriale evaluează situația în fiecare teritoriu administrativ, inclusiv, nivelul morbidității.

În baza acestor evaluări Comisia națională decide asupra instituirii codurilor de alertă, a menționat șefa Direcției prevenirea și constrolul bolilor transmisibile din cadrul ANSP, Natalia Caterinciuc.

În baza nivelului de risc stabilit se aplică codurile de alertă. Practic, nivelul morbidității sau numărul de cazuri de boală la 100 de mii de populație în fiecare teritoriu servește ca bază pentru instituirea nivelului de risc la nivel de teritoriu și aplicarea codului de alertă. Și, deja, în hotărârea Comisie Naționale Extraordinare de Sănătate Publică care a fost aprobată ieri, 28 septembrie, este pus în funcțiune acest mecanism și noi în 26 de teritorii noi avem instituit „Cod Roșu” de alertă ceea ce impune aplicare a unor măsuri.

Măsurile de sănătate publică sunt stabilite de către comisiile teritoriale în funcție de gradul de alertă în teritoriul administrativ gestionat. Înăsprirea sau relaxarea măsurilor ce vizează activitatea instituțiilor de învățământ, a celor medico-sanitare sau a celor de prestare a serviciilor publice, vor fi coordonate cu Comisia Națională a precizat Natalia Caterinciuc.

La nivel național, indiferent de codul de alertă în teritorii, vor fi păstrate și implementate două seturi de măsuri. Aceasta se referă la măsurile de prevenire a transmiterii virusului COVID-19 și aici sunt măsurile generale:de spălare și dezinfectare a mâinilor, de purtare a măștilor în transportul public și în spațiile comune, magazine, evitarea ieșirii, fără o cauză anumită a persoanelor în vârstă de peste 63. Al doilea moment cheie, care la fel trebuie să fie implementat la nivel național, vizează măsurile de prevenire ainfecției la locul de muncă și la locul de educație. Aceleași măsuri standardizate pe care noi le-am făcut până acum. Deja, la nivel teritorial, adițional la măsurile pe care le-am expus, în funcție de codul care a fost atribuit teritoriului se vor ajusta măsurile. Și aici avem opt grupuri mari de măsuri la care se va atrage atenția. Aici sunt evenimentele în masă, evenimentele religioase, măsurile la organizarea activității școlilor, grădinițelor. Anume pe aceste blocuri de măsuri în funcție de Codul Roșu, Codul portocaliu sau Codul Galben aceste măsuri vor fi ajustate.

În ultimele două săptămâni cea mai mare incidență a infectărilor la 100 de mii de populație s-a înregistrat în Chișinău și Basarabeasca – câte 584 și respectiv 521 de cazuri. De asemenea, s-a înregistrat o incidență de peste 200 de cazuri în Ialoveni, Șoldănești, Edineț, Bălți, Cimișlia, și Nisporeni. O incidență de peste 100 de cazuri s-a înregistrat în Anenii Noi, Cahul, Călărași, Comrat, Criuleni, Dondușeni, Drochia, Dubăsari, Florești, Ocnița, Orhei, Rezina, Râșcani, Sângerei, Strășeni, Telenești, Ungheni, Vulcănești și regiunea transnistreană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău