Începând cu 1 noiembrie, cetățenii vor putea solicita compensații pentru facturi în noul sezonul de încălzire

  • 27 Octombrie 2023 13:19
Începând cu 1 noiembrie, cetățenii vor putea solicita compensații pentru facturi în noul sezonul de încălzire

Începând cu 1 noiembrie și până pe 25 noiembrie cetățenii vor putea solicita compensații pentru facturi în noul sezonul de încălzire. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi proiectul de hotărâre care prevede mecanismul de acordare a compensațiilor pentru consumul de gaze naturale, energie electrică și termică pentru sezonul rece, transmite Radio Chișinău.

În acest sezon rece proiectul cu privire la acordarea compensațiilor pentru facturi a fost parțial modificat. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a explicat în cadrul ședinței de Guvern că actul are drept scop creșterea echității, adică țintirea mai bună a familiilor sărace, atât din mediul urban, cât și rural, reducerea fraudei din sistem, precum și excluderea dublării cu alte măsuri de suport similar.

„Hotărârea presupune următoarele modificări de bază: integrarea ajutorului pentru perioada rece a anului în sistemul de compensații pentru factură. Valoarea compensației monetare în acest an va fi de 800 de lei, cui o creștere de 100 de lei față de anul trecut. Adăugarea a două categorii  noi de vulnerabilitate – extremă și primară”, a spus Alexei Buzu.

La fel, ministrul a subliniat că suportul va fi acordat doar în baza cererii de înregistrare în sistemul informațional de vulnerabilitate energetică. Acestea vor putea fi depuse începând cu 1 noiembrie până pe 25 noiembrie.

„La stabilirea gradului de vulnerabilitate energetică va conta și gradul de dizabilitate a membrilor gospodărie care depune această solicitare, anul trecut acest lucru nu era. La fel, vor fi avantajați și familiile cu copii mici”, a precizat Alexei Buzu.

Implementarea proiectului presupune un cost total al compensațiilor pentru sezonul rece 2023-2024 în valoare de 2 miliarde 780 de milioane de lei, care va fi acordată pentru două tipuri de compensații „compensație pentru achitarea facturilor la energie și compensație la energie sub formă de plată monetară”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău