Incendiul violent din insula Gran Canaria dă semne de remisie

  • 20 August 2019 14:23
Incendiul violent din insula Gran Canaria dă semne de remisie

Incendiul grav de vegetație care afectează insula spaniolă Gran Canaria (Atlantic) a început să intre în remisie marți dimineața, deși încă nu este controlat, potrivit președintelui guvernului regional, Angel Víctor Torres, citat de EFE, preluat de Agerpres.

Incendiul care a afectat până acum 10.000 de hectare și a determinat evacuarea a 9.000 de persoane nu a pătruns în cursul nopții în Rezervația Naturală Inagua, o enclavă ecologică valoroasă care a fost mistuită de flăcări în marele incendiu din 2007.

Luni seară au fost evacuați rezidenții din două cartiere ale unei mici localități, dintr-o zonă din centrul insulei, din cauza perdelei dense de fum venită din zona incendiului.

Marți, la operațiunile de combatere a flăcărilor s-a alăturat și un batalion al armatei și este prevăzută venirea altor mijloace terestre care vor sprijini de la sol cele 21 de aeronave. Este vorba de o amplă desfășurare de forțe pentru combaterea acestui incendiu izbucnit sâmbătă și considerat cel mai mare din Spania de anul acesta.

Timp de trei zile, focul s-a extins din zona de nord a insulei spre est și vest, fără posibilitatea de a fi controlate ambele fronturi, din cauza înălțimii flăcărilor (care au afectat Parcul Natural Tamadaba) și condițiilor meteorologice (val de căldură), astfel încât incendiul nu a putut fi izolat.

Specialiștii speră însă ca focul să poate fi acum controlat datorită combinării operațiunilor terestre cu cele aeriene.

Dezastrul nu a făcut deocamdată victime, însă a obligat autoritățile să evacueze în total 9.000 de persoane, inclusiv din zone turistice precum Cruz de Tejeda, un sit montan, celebru pentru priveliștile sale spectaculoase, aflat în centrul insulei.

Focul a izbucnit la câteva zile după ce pompierii au reușit să stingă un alt incendiu izbucnit în aceeași zonă a arhipelagului Canarelor, care a determinat evacuarea a câteva sute de persoane.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău