Incendiul din Portugalia a cuprins un perimetru de 100 de kilometri

  • 09 August 2018 19:16
Incendiul din Portugalia a cuprins un perimetru de 100 de kilometri

Incendiul din regiunea turistică Algarve din sudul Portugaliei se întindea joi pe un perimetru de 100 de kilometri, iar pompierii care luptă cu flăcările de șapte zile nu au speranțe că îl vor putea controla curând, informează AFP.

Bombardierele cu apă și elicopterele au reluat joi drumurile între mare și munte pentru a încerca să împiedice înaintarea focului care a carbonizat deja 21.000 de hectare.

Din cauza vântului care ar putea ajunge până la o viteză de 50 de kilometri pe oră, ''există riscul reactivării în cursul după-amiezii pe un perimetru care depășește deja 100 de kilometri'', a declarat joi Patricia Gaspar, purtătoarea de cuvânt a Autorității naționale a protecției civile.

Premierul Antonio Costa avertizase cu o zi înainte că operațiunea ''se va prelungi în următoarele zile''. ''Nu trebuie să avem iluzia că acest incendiu se va stinge în următoarele ore'', a declarat acesta cu ocazia unei conferințe de presă la Lisabona.

Pompierii și jandarmii au fost nevoiți să evacueze de urgență, în noaptea de miercuri spre joi, cetățenii din localitățile apropiate de Silves, orașul către care se îndreaptă incendiul declanșat vinerea trecută în apropiere de Monchique, regiunea Algarve.

O ușoară acalmie le-a permis locuitorilor, în prima parte a după-amiezii de joi, să părăsească școlile, sălile de sport și centrele de primire din regiune pentru a se reîntoarce la domicilii.

Circa 1.300 de pompieri și militari participau la limitarea incendiului în această zonă cu pini și eucalipți foarte inflamabili, traversată de văi și ravene dificil de accesat.

Regiunea a fost afectată sever de alte incendii forestiere, dintre care cele mai recente au avut loc în 2016 și au durat 10 zile distrugând 3.700 de hectare. În 2003, 41.000 de hectare au fost distruse.

De la izbucnirea sa vinerea trecută, incendiul a provocat rănirea a 36 de persoane, dintre care una se află în stare gravă. ''19 dintre aceștia sunt pompieri'', a precizat Patricia Gaspar. Sute de locuitori și turiști au fost evacuați din apropierea Monchique, o localitate cu 6.000 de rezidenți, situată la 164 de kilometri sud de Lisabona.

Lincși evacuați

Fumul degajat de incendiu ajunsese până la plajele din Algarve, una dintre cele mai populare destinații turistice din Portugalia, dar vântul care bate spre nord a degajat joi cerul.

Din cauza incendiului, au fost evacuați către Spania 29 de râși iberici aflați la centrul național pentru reproducerea acestei specii amenințate cu dispariția, a anunțat într-un comunicat Institutul de conservare al naturii și pădurilor.

Autoritățile guvernamentale au desfășurat un dispozitiv important anul acesta în toate regiunile pentru a evita repetarea incendiilor dramatice din 2017 care s-au soldat cu 114 morți, însă au trebuit să facă față reproșurilor vizând lipsa de coordonare a operațiunilor.

Incendiu stabilizat în Spania

În Spania, unde peste 700 de pompieri luptă în regiunea Valencia (est) împotriva flăcărilor care amenință stațiunea balneară Gandia, autoritățile speră să îndepărteze pericolul.

Incendiul ''este stabilizat'' a declarat directorul Agenției pentru răspuns la situații de urgență din Valencia, José María Ángel, adăugând că speră ameliorarea situației în cursul zilei.

S-a stabilit că focul a fost aprins de un fulger în timpul unei furtuni electrice produsă luni.

Bilanțul deceselor cauzate de canicula din Spania, care durează de o săptămână, a ajuns la 10, după confirmarea marți a decesului unui bărbat de 41 de ani, din cauza insolației, în Catalonia (nord-est).

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău