Incendiul de la Notre-Dame | Ce arată ancheta preliminară

  • 26 Iunie 2019 19:32
Incendiul de la Notre-Dame | Ce arată ancheta preliminară

Parchetul francez a anunțat miercuri, într-un comunicat la finalul anchetei preliminare, că nu există 'niciun element' care să permită acreditarea ipotezei unei 'mâini criminale' în cazul incendiului care a devastat o parte a celebrei catedrale Notre-Dame din Paris în luna aprilie, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Sunt avute în vedere, în schimb, alte piste, printre care o disfuncționalitate a sistemului electric sau declanșarea incendiului de la o țigară prost stinsă, a indicat parchetul din Paris.

Acesta a încredințat continuarea investigației unei echipe de trei judecători de instrucție, care va dispune de prerogative mai extinse de anchetă, inclusiv aceea de a-i inculpa pe eventualii responsabili de neglijență.

'Dacă anumite disfuncționalități (...) au fost puse în evidență, investigațiile realizate' în etapa preliminară 'nu permit totuși, în acest moment, să fie determinate cauzele incendiului', a indicat procurorul Rémy Heitz.

Acesta precizează că 'mai multe ipoteze au reținut atenția anchetatorilor, printre care cea a unei disfuncționalități electrice sau cea a izbucnirii focului de la o țigară prost stinsă, fără a fi posibil să fie privilegiată vreuna din ele în acest stadiu'.

Până acum, anchetatorii brigăzii judiciare au realizat 'circa o sută de audieri de martori' - mai ales muncitori, paznici și responsabili ai șantierului sau diecezei - 'și constatări foarte numeroase'.

Incendiul din 15 aprilie a provocat o uriașă emoție în lume și un elan de solidaritate pentru salvarea și restaurarea acestui monument emblematic al capitalei franceze.

Catedrala Notre-Dame, inclusă în patrimoniul UNESCO, și-a pierdut în incendiu fleșa, acoperișul, orologiul și o parte a arcadei.

În urma incendiului, între 60 și 150 de muncitori lucrează pe șantier pentru a evacua molozul și a stabiliza structura. Monumentul se află încă în faza de consolidare.

Lucrările de securizare ar mai putea dura săptămâni, după care vor începe expertize îndelungate și complexe pentru operațiunile de renovare.

Președintele Emmanuel Macron a promis că monumentul va fi reconstruit în termen de cinci ani.

Pe 15 iunie a putut fi celebrată prima slujbă în Notre-Dame după incendiu, cu o prezență foarte restrânsă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău