Incendiile din vara anului 2021 au provocat emisii record de CO2 (Copernicus)

  • 21 Septembrie 2021 16:42
Incendiile din vara anului 2021 au provocat emisii record de CO2 (Copernicus)

Incendiile care au izbucnit în mai multe regiuni ale lumii au provocat emisii record de CO2 în iulie și august, a anunțat marți serviciul Copernicus al Uniunii Europene, relatează AFP.

"Este îngrijorător faptul că vremea mai uscată și mai caldă din anumite regiuni - provocată de încălzirea globală - crește inflamabilitatea și riscul de incendii de vegetație. Acest lucru a condus la incendii foarte intense și cu o dezvoltare rapidă", a declarat Mark Parrington, director științific al Serviciului Copernicus privind Schimbările Climatice (C3S), scrie Agerpres.

"Alte incendii sunt așteptate în întreaga lume în următoarele săptămâni, pe măsură ce sezonul incendiilor în pădurea amazoniană și America de Sud continuă să se dezvolte", a adăugat el.

În timpul acestui sezon de incendii care afectează emisfera nordică din mai până în octombrie, luna iulie a înregistrat un record mondial de la începutul acestor măsurători efectuate cu ajutorul observațiilor prin satelit, cu 1.258 megatone de emisii de CO2, dintre care mai mult de jumătate au fost atribuite incendiilor în America de Nord și Siberia.

Un nou record a fost înregistrat în august, cu 1.384,6 megatone la nivel mondial, a afirmat Copernicus într-un comunicat.

"De-a lungul verii am monitorizat activitatea incendiilor forestiere din emisfera nordică. Ceea ce a părut neobișnuit a fost numărul incendiilor, dimensiunea zonelor în care au ars, intensitatea și persistența lor", a afirmat Mark Parrington.

În special în nord-estul Siberiei, în Republica Iacuția, sezonul incendiilor a fost "neobișnuit" ca dimensiune și persistență a flăcărilor de la începutul lunii iunie.

"Este o situație similară în America de Nord, în anumite zone din Canada, în nord-vestul Pacificului și în California, care au cunoscut mari incendii forestiere de la sfârșitul lunii iunie și începutul lunii iulie și sunt încă în curs", a adăugat el.

Vestul Americii de Nord a fost devastat în iulie și august, incendiul Dixie fiind unul dintre cele mai mari înregistrate vreodată în istoria statului California.

În timp ce sud-estul Europei s-a confruntat cu un val de căldură prelungit, Mediterana a fost de asemenea afectată, din Grecia până în Italia, inclusiv Albania, Spania și chiar Turcia, țări în care datele au arătat o intensitate zilnică a incendiilor fără precedent din 2003.

Toate aceste incendii au un impact semnificativ asupra calității aerului din regiunile afectate, dar nu numai. De exemplu, un nor de fum din America de Nord a ajuns în Insulele Britanice la sfârșitul lunii august înainte de a traversa toată Europa, notează Copernicus.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
-2,26
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:0,45 m/s
Wed
-1
Thu
0
Fri
3
Sat
0
Sun
2

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău