Incendiile din vara acestui an din Siberia au provocat emisii record de CO2 (Copernicus)

  • 03 Septembrie 2020 11:34
Incendiile din vara acestui an din Siberia au provocat emisii record de CO2 (Copernicus)

Incendiile devastatoare din vara aceasta din Siberia au provocat emisii record de CO2, gaz cu efect de seră care contribuie la încălzirea climatică, a anunțat joi Serviciul pentru schimbări climatice Copernicus (C3S), administrat de Uniunea Europeană, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Pe baza observațiilor prin satelit, oamenii de știință din cadrul Copernicus au estimat emisiile provenite de la incendii în interiorul Cercului Arctic la 244 megatone de CO2, în perioada 1 ianuarie - 31 august, comparativ cu 181 de megatone pentru întreg anul 2019.

Ținând cont de zonele siberiene din afara Cercului Arctic, incendiile au depășit recordurile de emisii, cu 540 de megatone de emisii de CO2 din iunie până în august.

Pentru al doilea an consecutiv, Siberia a fost devastată de incendii gigantice, favorizate de temperaturi record care depășesc în medie cu peste 5 grade Celsius temperaturile normale ale sezonului. Asociată cu soluri mai puțin umede decât cele normale, această canicula a creat condiții ideale pentru proliferarea incendiilor care au devastat imensele păduri din Siberia.

Potrivit Copernicus, unele incendii ar fi putut fi chiar declanșate de incendii "zombie", care ar fi continuat să ardă sub pământ după incendiile fără precedent care s-au produs în aceste zone în 2019. 

Sursa:Agerpes

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău