Incendiile din Indonezia ar putea deveni cele mai grave înregistrate

  • 02 Octombrie 2015 12:08
Incendiile din Indonezia ar putea deveni cele mai grave înregistrate

Incendiile de pădure și terenuri agricole din Indonezia, care poluează de câteva săptămâni aerul din mai multe țări din Asia de Sud-Est, ar putea deveni cele mai grave înregistrate vreodată, arată NASA.

Efectul El Nino accentuează această criză care se repetă, cu diferite intensități, de 20 de ani.

Fumul gros provenit din provinciile indoneziene Sumatra și Kalimantan se răspândește în Malayezia și Singapore, provocând degradarea calității aerului, care a dus la închiderea școlilor în cele două țări vecine, transmite vineri AFP. Zeci de mii de persoane suferă de infecții respiratorii din cauza ceții nocive care perturbă și traficul aerian din Indonezia.

'Condițiile din Singapore și din sud-estul Sumatrei se apropie de cele din 1997', a spus Robert Field, cercetător la NASA. 'Dacă se mențin previziunile în privința unui sezon secetos mai lung decât se anunțase, incendiile din anul 2015 vor fi printre cele mai grave înregistrate vreodată', adaugă el.

Experți în domeniu apreciază că fenomenul meteorologic El Nino, curent cald care provoacă o secetă mai severă decât de obicei, întețește incendiile în acest an. 'Cred că impactul incendiilor va fi în acest an la fel de grav ca în 1997', a spus Herry Purnomo de la Centrul de cercetări forestiere din Indonezia. În 1997 și 1998, incendii similare au scăpat de sub orice control, întunecând cerul Asiei de Sud-Est timp de câteva luni și provocând numeroase perturbări, îndeosebi în sănătatea publică și traficul aerian. Pierderile economice au fost estimate atunci la 9,3 miliarde de dolari.

Ca în fiecare an în sezonul secetos, Indonezia este devastată de incendii de pădure și terenuri agricole, provocate mai ales de arderile voluntare de vegetație. Această practică agricolă primitivă și ilegală este utilizată ca mijloc de defrișare și fertilizare în zonele tropicale, pentru a face loc diferitelor culturi, îndeosebi de palmieri pentru de ulei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău