Incendii în Grecia: Premierul grec a anunțat deblocarea a 500 de milioane de euro pentru ajutoare de urgență

  • 11 August 2021 08:23
Incendii în Grecia: Premierul grec a anunțat deblocarea a 500 de milioane de euro pentru ajutoare de urgență

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat marți deblocarea a 500 de milioane de euro pentru ajutoare de urgență și reconstrucție în regiunile afectate de incendii cu o amploare fără precedent și care continuă să devasteze o parte a țării, relatează AFP, citat de Agerpres.

Confruntat cu furia locuitorilor din zonele sinistrate, liderul conservator a prezentat un pachet de măsuri pentru victime, precum și planuri de reconstrucție în insula Evia, la 200 km de Atena și a cărei parte de nord era încă în flăcări marți.

Măsurile de ajutor ''vor fi finanțate în principal printr-un buget suplimentar de 500 de milioane de euro pe care Ministerul de Finanțe îl va depune acum'', a precizat Mitsotakis.

Statul va plăti în special până la 150.000 de euro pe casă distrusă, a detaliat el pe contul său oficial de Twitter, cu plata imediată a unui avans de 20.000, 12.000 sau 5.000 de euro, în funcție de gradul de degradare al locuinței.

Sunt prevăzute, de asemenea, scutiri de la impozitele pe proprietate și contribuții sociale.

De asemenea, statul grec va debloca 224 de milioane de euro pentru reîmpădurirea a 165.000 de hectare, sumă care poate fi majorată dacă este necesar.

Premierul Kyriakos Mitsotakis a prezentat scuze publice luni pentru deficiențele răspunsului la incendiile devastatoare din țară din ultima săptămână, notează Reuters.

Cele peste 500 de incendii au dus la evacuarea a zeci de sate și mii de oameni, stârnind totodată nemulțumire și critici legate de reacția guvernului.

Premierul Mitsotakis și-a cerut scuze luni seara la televiziune și a promis că greșelile vor fi identificate și remediate, dar a făcut în același timp apel la unitate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău