Incendii în California: Al doilea cel mai mare incendiu din istoria statului arde pe 200.000 de hectare

  • 09 August 2021 19:24
Incendii în California: Al doilea cel mai mare incendiu din istoria statului arde pe 200.000 de hectare

Un incendiu ce face ravagii în nordul Californiei și care a devenit al doilea cel mai mare din istoria acestui stat american s-a extins duminică pe circa 200.000 de hectare și a provocat rănirea a trei pompieri, informează Reuters, citat de AGERPRES.

Denumit „Dixie Fire'', incendiul care arde la nord-est de San Francisco s-a extins pe circa 200.000 de hectare de la aproximativ 110.000 de hectare la jumătatea săptămânii trecute, a anunțat pe Twitter Departamentului Forestier și de Protecție împotriva Incendiilor din California.

Incendiul este activ de 26 de zile și este controlat în proporție de 21%, a precizat departamentul.

Zona mistuită de flăcări are aproximativ dimensiunea orașului Cancun din Mexic și este mai mare decât suprafața Houston din statul american Texas.

Incendiul s-a intensificat duminică în zona vestică pe fondul umidității reduse și a vântului puternic care bate în direcție sud-vest și a temperaturilor ridicate și a secetei în zona de est, a indicat departamentul, adăugând că flăcările s-au răspândit în patru comitate.

Peste 5.000 de pompieri se luptă în prezent cu Dixie Fire.

„Asistăm la manifestări ale incendiului pe care nici chiar pompierii veterani nu le-au văzut în cariera lor'', a declarat pentru Washington Post purtătorul de cuvânt al departamentului citat, Edwin Zuniga.

Doar incendiul denumit ''August Complex'', care s-a declanșat în luna august 2020 în California și a mistuit peste 400 000 de hectare, a fost mai mare.

Până în prezent, acest incendiu de vegetație nu a făcut nicio victimă.

Flăcările au avariat 42 de locuințe, sedii comerciale și alte clădiri și au distrus 627 de astfel de structuri, conform departamentului citat.

Biroul șerifului din comitatul Plumas a emis noi ordine de evacuare, duminică după-amiază, după răspândirea ''Dixie Fire''.

California se confruntă de obicei cu un punct culminant al sezonului incendiilor de vegetație spre sfârșitul anului. Statul este pe cale să înregistreze în acest an o suprafață mai mare mistuită de flăcări în comparație cu anul trecut, când a fost consemnat cel mai grav sezon al incendiilor.

Cauza incendiului rămâne în curs de investigare.

Compania Pacific Gas & Electric (PG&E) a declarat că ar fi putut izbucni după ce un copac a căzut pe una dintre liniile sale electrice.

Un judecător federal a ordonat vineri seară PG&E să ofere explicații privind rolul companiei de utilități în declanșarea incendiului. Judecătorul districtual William Alsup a declarat că PG&E are termen până la 16 august să răspundă.

„Răspunsurile date de PG&E nu vor fi considerate ca o admitere de către PG&E a faptului că a provocat un incendiu, însă vor servi ca punct de plecare pentru discuții'', a spus judecătorul.

PG&E a declarat Washington Post că „va oferi un răspuns până la termenul limită''.

Compania a fost găsită anterior vinovată pentru provocarea „Camp Fire'', un incendiu care aproape a șters de pe hartă orașul Paradise și în care și-au pierdut viața 86 de persoane în 2018.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău