Incendii forestiere "extreme" s-au dezlănțuit în centrul Rusiei

  • 25 August 2021 16:15
Incendii forestiere

Incendii forestiere "extreme" s-au dezlănțuit miercuri în unele regiuni din centrul Rusiei pe fondul unui val de căldură ce survine unor episoade similare în timpul cărora flăcările au devastat Siberia vara aceasta, informează AFP, potrivit Agerpres.

În regiunea Sverdlovsk din Munții Ural, pompierii încearcă să stingă 15 incendii forestiere în urma cărora a fost emisă o alertă de "pericol extrem de incendiu", potrivit ministerului rus pentru Situații de Urgență.

În imaginile distribuite marți pe rețelele sociale pot fi văzute flăcările care au cuprins ambele zone laterale de pe o autostradă federală ce leagă Ekaterinburg, principala localitate din regiune, de Perm, o altă mare aglomerare urbană.

Potrivit media locale, autoritățile au suspendat marți circulația pe această autostradă.

În Mordovia, o regiune situată în sud-estul Moscovei, aproximativ 50 de pompieri s-au trezit săptămâna aceasta în centrul unui "cerc de foc" în timp ce luptau cu un incendiu declanșat într-o rezervație naturală. A fost nevoie de mai multe ore ca să scape din mijlocul flăcărilor, după cum a indicat miercuri biroul local al Ministerului pentru Situații de Urgență.

În regiunea Nijni Novgorod, la est de Moscova, nouă aeronave pentru stingerea flăcărilor, trimise în zonă de ministerele Situațiilor de Urgență și Apărării și de Garda Națională, au eliberat 129 de tone de apă în încercarea de a controla un incendiu forestier care se înainta spre Mordovia.

Circa 1.200 de pompieri au fost mobilizați în regiune, potrivit Ministerului Situațiilor de Urgență.

Președintele rus, Vladimir Putin, a solicitat marți să se "tragă învățăminte" din incendiile care au devastat Siberia în ultimele luni, alocând aproape 300 de milioane de euro pentru protejarea pădurilor.

Siberia a fost afectată în ultimii ani de incendii majore, a căror intensitate este din ce în ce mai severă în fiecare vară, un fenomen pe care specialiștii îl atribuie schimbărilor climatice, dar și protecției insuficiente a pădurilor rusești.

În Iacuția, în nordul Siberiei, cea mai mare și mai rece regiune din Rusia, incendiile forestiere au devastat deja în această vară o zonă mai mare decât suprafața Portugaliei, notează AFP.

În regiunile cele mai afectate, autoritățile locale au solicitat resurse suplimentare și sprijin economic de la Moscova pentru a putea face față situației. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:2,06 m/s
Mon
17
Tue
19
Wed
16
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău