Încălzirea globală, o veste bună pentru viticultorii englezi

  • 06 Decembrie 2018 15:12
Încălzirea globală, o veste bună pentru viticultorii englezi

În condițiile în care modificările climatice duc la creșterea temperaturilor, viticultorii englezi își freacă mâinile de bucurie pentru că vinurile lor spumante devin din ce în ce mai bune și pot să rivalizeze cu șampania franțuzească, transmite AFP.

Marea Britanie a înregistrat temperaturi peste media sezonieră în această vară și un deficit de precipitații, a subliniat Administrația de Meteorologie din Marea Britanie, care se așteaptă ca temperaturile să continue să crească în următoarele decenii.

"Avem practic aceeași climă cu cea din regiunea Champagne în urmă cu 100 de ani", spune Chris Foss, directorul Departamentului de vinuri de la Plumpton College, centrul pentru excelență în viticultură din Marea Britanie. "În urmă cu 30 de ani era imposibil ca strugurii de tip Chardonnay să se coacă iar vinurile rămâneau foarte acide. Însă acum nu mai sunt niciun fel de probleme", a adăugat Chris Foss, potrivit căruia viticultorii englezi și-au găsit nișa cu vinurile spumante.

Temperaturile ridicate din Marea Britanie au surprins chiar și celebrul producător francez de șampanie Vranken-Pommery, care în 2014 a cumpărat o proprietate în Hampshire, sudul Angliei pentru a crea vinuri spumante. "În luna iunie am fost nevoiți să udăm via, ceea ce este destul de incredibil. Având în vedere reputația climei engleze, nu ne așteptam la acest lucru", a declarat Clement Pierlot, director la firma Pommery.

Vranken-Pommery a cultivat anul trecut în Hampshire 15 hectare cu struguri Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Meunier și alte 25 de hectare ar urma să fie plantate în următorii doi ani. În timp ce așteaptă să culeagă prima recoltă de struguri, Vranken-Pommery a produs primul vin spumant cu struguri cumpărați de pe cealaltă parte a Canalului Mânecii, botezat Louis Pommery England, un test considerat un succes.

Pentru ministrul britanic al Mediului, Michael Gove, modificările climatice sunt o oportunitate. Vinul spumant britanic "va oferi în scurt timp consumatorilor britanici mai multă bucurie decât șampania franțuzească", a prognozat Michael Gove.

Chiar dacă viticultorii englezi produc vinuri spumante de mai multe decenii, numărul hectarelor de viță de vie dedicate pentru producția acestui soi de vinuri a crescut cu 150% în ultimii 10 ani și s-a triplat comparativ cu 2000. Cu patru milioane de sticle, vinurile spumante au reprezentat 68% din vinurile produse anul trecut în Marea Britanie, un procent care ar urma să crească în următorii ani având în vedere că soiurile de struguri Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Meunier au reprezentat 71,2% din strugurii plantați.

"Am trecut de la o mică industrie artizanală la o adevărată industrie înfloritoare", observă Cherie Spriggs, viticultor șef la domeniul Nyetimber, care a plantat primele sale vii în urmă cu 30 de ani. În luna iulie, Spriggs a fost desemnat producătorul de vin spumant al anului la International Wine Challenge, fiind pentru prima dată când un spumant a detronat șampania. Cherie Spriggs este de asemenea și prima femeie care a câștigat acest prestigios premiu.

Pe lângă Vranken-Pommery, un alt renumit producător francez de șampanie Taittinger a pus piciorul în Kent, sud-estul Angliei, unde ar urma să producă un vin spumant ce va fi lansat pe piață în 2023. Nici britanicii nu au rămas indiferenți. Pe lângă pionieri precum Ridgeview și Chapel Down, furnizori oficiali de vin pentru Downing Street, au apărut nume noi precum Rathfinny și Gusbourne.

Dacă în prezent majoritatea viilor sunt concentrate în sud-estul Angliei (Surrey, Sussex și Kent) și Hampshire (sud), încălzirea globală ar putea deschide noi posibilități. Un studiu științific a identificat recent 34.800 de hectare în Anglia și Țara Galilor considerate propice pentru cultura viței de vie, grație unor sezoane mai calde.

Chiar dacă vinurile spumante britanice încep să muște din piață, giganții din domeniul șampaniei continuă să domine. Unul dintre motive este că vinul spumant britanic este scump, dacă este comparat cu prosecco-ul italian, având în vedere prețul ridicat al terenurilor și costul mâinii de lucru, mai mare în Anglia decât pe continent.

De asemenea, Brexitul este o sursă de îngrijorare pentru producătorii de vin, care angajează muncitori veniți din UE cum este cazul la Pinglestone, unde lucrează români.

"Dacă aceștia nu vor mai putea veni (după ieșirea Marii Britanii din UE, prevăzută a avea loc în 29 martie 2019), va fi dificil să găsim suficienți muncitori calificați", spune James Bowerman, responsabil Vranken-Pommery la via Pinglestone din Hampshire.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-14
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,57 m/s
Wed
-3
Thu
0
Fri
3
Sat
5
Sun
7

Curs oficial BNM 16 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.9996 -0.0000
USD 17.2814 -0.0000
RON 4.3095 -0.0000
UAH 0.6162 -0.0000
RUB 0.2358 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău