Încălzirea globală | Banca Europeană de Investiții nu va mai finanța proiecte ce țin de combustibili fosili

  • 27 Iulie 2019 14:32
Încălzirea globală | Banca Europeană de Investiții nu va mai finanța proiecte ce țin de combustibili fosili

Banca Europeană de Investiții și-a propus să pună capăt finanțărilor de multe miliarde de euro pentru proiecte privind combustibilii fosili, până la sfârșitul anului viitor, pentru a-și alinia strategia cu obiectivele climatice, relatează The Guardian.

Un plan văzut de The Guardian propune reducerea sprijinului pentru proiectele de infrastructură energetică care se bazează pe petrol, gaze sau cărbune, oprind companiile să solicite împrumuturi după finele anului 2020, transmite MEDIAFAX.

BEI a subliniat că accentul pus pe investițiile pe termen lung înseamnă că alinierea la prevederile Acordului de la Paris, care urmărește să limiteze încălzirea globală la 1,5°C peste nivelurile din 1990, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

"Această tranziție va fi profundă. Solidaritatea este necesară pentru a ne asigura că grupurile sau regiunile potențial vulnerabile sunt sprijinite", spune raportul BEI.

Instituția financiară a declarat că va înființa un fond de tranziție în domeniul energiei pentru a sprijini proiectele care ajută statele membre ale UE să treacă la o economie mai curată. În trecut, BEI a finanțat proiectele privind combustibilii fosili, inclusiv conducta de gaze Trans Adriatic și instalațiile de stocare a petrolului din Cipru.
Reducerea creditării combustibililor fosili se face pe fondul presiunii crescânde asupra instituțiilor financiare de a-și reduce expunerea la proiecte cu emisii ridicate de carbon.

Luna trecută, 80 de organizații ale societății civile și cadre universitare au publicat o scrisoare deschisă către BEI prin care solicită băncii să pună capăt finanțării combustibililor fosili, care depășesc 2,4 miliarde de euro în 2018.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău